неділю, 17 березня 2013 р.

Скажі мені кто твій помічник

Станом на 15 березня, у відповідь на звернення ЧЕСНО, списки помічників-консультантів у повному чи частковому вигляді надали 92 народних обранців. Ще 19 нардепів відмовились оприлюднювати прізвища своїх офіційних помічників-консультантів.
Наявні списки помічників народних депутатів від усіх політичних сил доступні у розділі Новини на сайті ЧЕСНО www.chesno.org.
Найбільш повні дані про помічників надали представники фракції ВО «Батьківщина». Хоча на цей момент своїх помічників показали лише 41 народний депутат з 99 членів фракції - майже усі відповіді містять повні списки помічників. Більше того, народні депутати Ігор Васюник, Олег Медуниця, Леся Оробець, Микола Томенко, Юрій Стець та Михайло Хміль надали додаткові дані про своїх помічників, на зразок сфери їх обов’язків, попередні місця роботи та номери мобільних телефонів. Зауважимо, що один народний депутат від ВО «Батьківщина» - Микола Катеринчук - на цей момент надав лише прізвища своїх помічників-держслужбовців.

Фракція УДАР демонструє найкращу динаміку надання відповідей – на даний момент усі 42 члени фракції відреагували на звернення ЧЕСНО, проте ці відповіді не відрізняються повнотою. Прізвища помічників на громадських засадах оприлюднили лише 3 народних депутати - Павло Різаненко, Володимир Куренной та Валентин Наливайченко. Решта народних депутатів відмовилися оприлюднювати помічників, які не є державними службовцями, утім, офіційно оформлені у апараті Верховної Ради і мають відповідні посвідчення. Додамо, що «ударівці» Оксана Продан та Валерій Іщенко повідомили, що не мають помічників-держслужбовців, а у відповіді прес-служби партії УДАР не було жодної інформації про помічників народних депутатів Федора Негоя, Марії Матіос та Руслана Сольвара.

Лише 7 представників найбільшої парламентської фракції Партії регіонів оприлюднили повні чи часткові переліки помічників-консультантів. Зокрема, усіх помічників назвали Павло Балога, Микола Дмитрук та Віктор Остапчук. Регіонал Олександр Риженков та Інна Богословська назвали лише помічників, які працюють на державній службі.

Інформацію про офіційних помічників-консультантів на своєму сайті оприлюднив лише один «свободівець» Юрій Бублик, та один позафракційний депутат, обраний за списком Комуністичної партії України, - Ігор Калєтнік (згідно вимог закону, обіймаючи посаду заступника Голови Верховної Ради, він не може входити до складу жодної фракції).

Наразі єдиний член фракції КПУ Оксана Калетник надала повну інформацію про помічників-консультантів із зазначенням їх функціональних обов’язків.

Решта представників фракції ВО «Свобода» та КПУ або відмовились надавати рухові ЧЕСНО цю інформацію, або ще не відповіли на звернення.

Серед 28 позафракційних народних депутатів у відповідь на звернення Руху ЧЕСНО оприлюднили інформацію лише Віктор Балога, Олесь Доній, Степан Івахів та Сергій Міщенко.

Зауважимо, що у народних депутатів лишилося п’ять днів з тридцяти, передбачених законодавством для відповіді на звернення громадян України, аби надати рухові ЧЕСНО списки своїх помічників-консультантів.

Звернення ініційовані Рухом ЧЕСНО в рамках кампанії «Фільтруй Владу!», завданням якої є підвищення рівня прозорості, підзвітності та доступності для виборців народних депутатів.


Немає коментарів: