вівторок, 4 грудня 2012 р.

Боремо корупцію законом та небайдужістю

Верховенство права дає можливість критикувати. Певним чином це і є демократія, але потрібно розуміти, чого ми хочемо, коли говоримо про верховенство права. Право можна розуміти по-різному. Наприклад, big stick — право, що примушує — держава використовує, щоб забезпечити те саме верховенство права, але кожен громадянин боятиметься, а чи не буде ця «палиця» направлена на нього. Тут виявляється, що little stick— право як угода, що встановлює межу прав однієї людини там, де починаються права іншої — є найбільш бажаною для кожного.

Філософ Джон Лукас  важає, що «краще жити в суспільстві, позбавленому верховенства права, ніж у світі природних законів, де тебе щохвилини можуть з’їсти», адже в такому суспільстві завжди є люди, яким відомо те, чого не знає влада, і які прагнуть до позитивних перетворень. Щоб досягти верховенства права, потрібно виключити можливість винесення судових рішень через отримання хабара, страх чи бажання вислужитись перед кимось. Виходячи з цього, Джон Лукас запропонував наступні заходи:

По-перше, призначати держслужбовців на посади в інші міста. Налагодження корупційних схем та інших механізмів займе в них певний час.

По-друге, треба використовувати те, що людина іноді готова брати хабарі, але аж ніяк не може бути щасливою, коли їх беруть інші. Тому місцеві службовці не дозволять робити це приїжджим, а, відповідно, позбавлять такої можливості і себе.

По-третє, корупцію треба зробити логічно неможливою — ввести офіційну плату за те, що найчастіше є предметом хабарництва. Визначена плата сприятиме децентралізації, денаціоналізації корупції. Позитивним моментом стане і вільна конкуренція в цьому питанні. Коли я знаю, скільки щось коштує, я не платитиму більше, а піду до того, хто зробить це саме за визначену ціну.

Потрібно також взяти до уваги міліцію та суддів, які можуть творити великі безчинства. В таких питаннях суспільство традиційно мало великий вплив через тиск публічності. Так, у Великобританії було створено друкований листок «Відьма», спрямований проти недобросовісної реклами. Прояви публічного тиску можна знайти всюди, навіть там, де автори публікацій змушені видаватись за кордоном або залишатися анонімними.

Таким чином, Україна має всі можливості для досягнення верховенства права. До них можна віднести і давні правові традиції, і організації громадянського суспільства, для яких верховенство права, за Джоном Лукасом, і є одним із аспектів діяльності.

Автор: Віра Бушанська


Немає коментарів: