пʼятницю, 30 листопада 2012 р.

Рух ЧЕСНО успішно пройшов фінансовий аудит та отримав позитивну оцінку

29 листопада, Київ – Ініціатори громадянського руху ЧЕСНО отримали позитивний висновок аудиторів щодо фінансової прозорості та ефективності реалізації кампанії «Фільтруй Раду!».
Попередні висновки аудиторів підтвердили цільове використання донорського фінансування, отриманого ініціаторами ЧЕСНО згідно грантових угод, а саму кампанію міжнародні експерти у сфері боротьби з політичною корупцією назвали «успішною та впливовою».
Фінансовий аудит пройшли 7 громадських організацій, котрі залучили понад 800 тисяч доларів для реалізації кампанії ЧЕСНО. З них більше 14 тисяч доларів надійшло на благодійний рахунок кампанії від громадян.
Ініціатором аудиту виступила координаційна рада руху ЧЕСНО, що складається з 12 громадських організацій, більшість з яких отримали фінансування для реалізації проектної діяльності в рамках ЧЕСНО.
Аудитори перевіряли фінансування та результативність кампанії з 1 жовтня 2011 року до 30 жовтня 2012 року.

Фінансовий аудит ЧЕСНО здійснила ТОВ «Аудиторська-консалтингова група Компас». Змістовну оцінку прозорості, політичної незаангажованості та збалансованості аналітичних результатів ЧЕСНО надали експерти Європейського дослідницького центру з питань протидії корупції та державного будівництва (ERCAS), Німеччина, на чолі з професором Аліною Мунджіу-Піппіді.

Замовником фінансового аудиту та оцінки ефективності кампанії ЧЕСНО став проект «Об'єднуємося заради реформ» (UNITER), що виконується організацією ПАКТ за підтримки USAID.

Результати фінансового аудиту

Аудитори компанії Компас висловили свою професійну думку стосовно фінансової звітності організацій-ініціаторів руху ЧЕСНО та кампанії «Фільтруй Раду!». Зокрема, аудитори дійшли висновку про цільове використання коштів, отриманих кожним з 7 виконавців кампанії ЧЕСНО від міжнародних донорських організацій.

У звіті також зазначено, що «фінансова інформація про отримані доходи та понесені витрати, відповідно до умов угод з донорськими організаціями, достовірно відображена у фінансовій звітності, відповідно до основ бухгалтерського обліку описаних в Національних стандартах бухгалтерського обліку».

Водночас, аудитори вказали на деякі слабкі сторони, що стосуються процедур проведення тендерних закупівель та загальної координації фінансових надходжень в рамках кампанії ЧЕСНО. Зокрема, йдеться про оприлюднення залученої від громадян нефінансової допомоги, про яку ініціатори кампанії регулярно звітували на своєму сайті.

Повний звіт аудиторської перевірки буде оприлюднено на www.chesno.org протягом наступних двох тижнів.

Результати оцінки доброчесності кампанії ЧЕСНО

Група експертів з Європейського центру досліджень з протидії корупції та державного будівництва провели незалежну оцінку кампанії ЧЕСНО за такими показниками, як:

· представлення інтересів громадянського суспільства ініціаторами руху;

· автономія учасників руху від будь-якого партійного контролю (незалежність від політичних кіл);

· доступність та достатність обсягу інформації, на основі якої здійснювалася перевірка кандидатів у народні депутати;

· об’єктивність обробки інформації, що мала забезпечити уникнення дискримінації кандидатів та довіру суспільства до результатів роботи ЧЕСНО (належна процедура).

За результатами оцінки експерти дійшли висновку, що «процес реалізації і вплив кампанії ЧЕСНО були однаково успішними», а вдале «просуванні власного порядку денного щодо політичної чесності не викликає сумніві».

У своєму попередньому звіті аналітики також зазначили, що такого роду інформаційні кампанії «стимулюють громадську активність та сприяють усвідомленому голосуванню виборців»:

«Кампанія ЧЕСНО мала правильні цілі й сумлінно використовувала обґрунтовану методологію перевірки кандидатів у депутати, властиві недоліки якої були виправлені у процесі роботи».

«До успішних результатів ЧЕСНО також можна віднести залучення до кампанії, зокрема – до оцінки кандидатів та інформуванні виборців, більшої, ніж будь коли раніше, кількості учасників з регіонів.

Також у попередній оцінці експертів йдеться про те, що «ініціаторам ЧЕСНО знадобиться більше часу та дослідницьких зусиль, щоб оцінити вплив кампанії на виборців»: «Основна проблема полягає в тому, що бідна політична пропозиція (кандидати з проблемами політичної чесності є у всіх основних партіях) серйозно обмежує вибір громадян і потенційний вплив таких кампаній на результати виборів. Це говорить про те, що в той час як моніторинг чесності під час виборів є вельми помітний і вражаючий, необхідна постійна робота громадянського суспільства в період між виборами, щоб заохочувати партії, якщо не через глибоке переконання, то для виборчих переваг, створювати постійний внутрішній контроль прозорості та підзвітності, а також певних етичних комітетів для перевірки своїх представників».

Повний звіт з оцінкою кампанії ЧЕСНО буде оприлюднено на сайті руху протягом наступних двох тижнів.



Довідково:

· «Аудиторська-консалтингова група Компас» провела фінансовий аудит цільового використання грошових коштів по проектній діяльності в рамках кампанії ЧЕСНО за період з 01.10.2011. по 31.10.2012., котра була профінансована проектом «Об’єднуємося заради реформ» ( UNITER) , що виконується організацією ПАКТ за підтримки USAID; Шведським агентством з міжнародного розвитку (SIDA), Міжнародним фондом «Відродження», OMIDYAR NETWORK FUND, Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES).

· Фінансовий аудит передбачав перевірку:

1. Громадської організації «Інститут медіа права»

2. Громадської організації «Центр політичних студій та аналітики»

3. Громадської організації «Центр ЮА»

4. Міжнародної громадської організації «Інтерньюз Україна»

5. Громадської організації «Комітет Виборців України»

6. Міжнародної благодійної організації «Фонд Східна Європа»

7. Благодійного фонду «Демократичні ініціативи».

· Загальна сума донорської фінансової допомоги, яку отримали організації-ініціатори ЧЕСНО, становить 860,455 доларів США. Інформація про фінансування опублікована на сайті ЧЕСНО: www.chesno.org/finance

· Координаційна рада руху ЧЕСНО складається з наступних організацій: Інтерньюз-Україна, Центр UA, Інститут масової інформації, Комітет виборців України, Центр політичних студій та аналітики, Інститут медіа права, Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва, Фундація “Суспільність”, Антирейдерський союз України, Всеукраїнська профспілка “Народна солідарність”, ГО “Українська справа”, Холодноярська ініціатива.


Немає коментарів: