вівторок, 23 жовтня 2012 р.

Вот какие они, кандидаты


У рамках кампанії «Фільтруй Раду!» учасники руху ЧЕСНО загалом дослідили  2306 кандидатів (за партійними списками та у мажоритарних округах) та виявили серед них 937 порушників критеріїв ЧЕСНО. Відповідно до розрахунку можна припустити, що за тиждень до виборів за 1 місце у парламенті  змагаються принаймні 2,08 кандидатів-порушників критеріїв доброчесності. Такі результати дослідження було презентовано 22 жовтня під час суспільно-політичного форуму «ЧЕСНА РОЗМОВА З МАЙБУТНІМ ПАРЛАМЕНТОМ» за участі представників провідних політичних  сил, відомих журналістів, експертів, представників посольств та міжнародних організацій.
  
ПАРТІЙНІ СПИСКИ


Рух ЧЕСНО дослідив загалом 504 кандидата з 21 політичної сили, що балотуються до парламенту, та виявив 284 порушників хоча б 1 з 6 критеріїв Руху.

Зокрема, у прохідних частинах партійних списків 6 провідних партій знаходяться 258 недоброчесних кандидатів, які порушили хоча б 1 з 6 критеріїв:  у списку «Партії Регіонів» - 107 порушників зі 120 проаналізованих кандидатів, в Об’єднаній Опозиції «Батьківщина» - 88 порушників зі 120, в «УДАРі» - 18 порушників з 70, в Комуністичній партії України - 24 порушники з 70, у Всеукраїнському об’єднанні «Свобода» - 9 порушників з 25, в партії «Україна - Вперед!» - 12 порушників з 25.

Також рух ЧЕСНО дослідив перші п’ятірки решти 15 політичних сил, що балотуються до парламенту, та виявив 26 кандидатів, які порушили хоча б 1 з 6 критеріїв руху.

Найбільш поширені порушення кандидатів за партійними списками:
·           74 кандидати від ПР та 47 кандидатів від ОО «Батьківщина» - порушили критерій «Непричетності до корупційних дій».
·           Представники КПУ лідирують за кількістю поданих законопроектів, що загрожують правам за свободам людини (4 кандидати).
·           За кількістю порушень критерію прав та свобод людини лідирують (у процентному співвідношенні): ПР – 32 порушники зі 120 проаналізованих, ВО «Свобода» - 5 з 25.
·           За індикатором «мова ненависті» (критерій «Відсутності фактів порушень прав та свобод людини») КПУ за кількістю порушників зрівнялася з ВО «Свободою».

Загалом учасники руху отримали 16 апеляцій від кандидатів за списком ВО «Свобода» (з них 7 враховані, 2 – враховані частково), 27 апеляцій від кандидатів за списком партії «УДАР» (12 – враховані, 5 – враховані частково), а також 3 апеляції від ОО «Батьківщина» (1 - врахована частково, 1 — у процесі обробки станом на 22 жовтня 2012 року).




ОДНОМАНДАТНІ МАЖОРИТАРНІ ОКРУГИ

Рух ЧЕСНО промоніторив  1801 кандидата - самовисуванців та висуванців від партій, що продовжують боротьбу у 225 мажоритарних округах. Аналіз виявив 653 кандадатів-мажоритарників, які порушили хоча б 1 з 6 критеріїв доброчесності.

               Зокрема, серед мажоритарників, висунутих:
•             «Партією Регіонів» - 151 порушник з 207 проаналізованих кандидатів;
•             Об’єднаною Опозицією «Батьківщина» - 66 порушників зі 176;
•             «УДАРом» - 42 порушника з 189;
•             Комуністичною партією України - 40 порушників з 222;
•             партією «Україна - Вперед!» - 22 порушника зі 105;
•             Всеукраїнським об’єднанням «Свобода» - 13 порушників з 33;
•             серед самовисуванців рух ЧЕСНО знайшов 219 порушників з 543 проаналізованих;
•             інші 52 партії висунули 100 порушників в одномандатних мажоритарних округах.

Рух ЧЕСНО отримав 38 апеляцій від кандидатів, що балотуються у мажоритарних округах, з них: 10 – враховані, 6 – враховані частково, 9 – у процесі обробки станом на 22 жовтня.


СТАТИСТИКА ПОРУШЕНЬ КЛЮЧОВИХ ІНДИКАТОРІВ (кандидатами за партійними списками та у мажоритарних округах):
-                  підкуп виборців та використання «адміністративного ресурсу» – 190 порушень, постійно фіксуються нові випадки;
-                  незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців - 84 порушення;
-                  невідповідність стилю життя офіційним доходам - 80 порушень;
-                  обмеження свободи слова та права на інформацію - 71 порушення;
-                  посягання на життя та здоров'я людини - 62 порушення;
-                  рейдерство та інші порушення права власності - 48 порушень;
-                  розкрадання державного чи комунального майна, їх нецільове використання — 48 порушень;
-                  зловживання із земельними ресурсами - 47 порушень;
-                  зловживання під час тендерних процедур - 42 порушення.



Додатково

·        Громадянський рух ЧЕСНО започатковано у жовтні 2011 року.  Мета Руху – активізувати суспільство, щоб очистити майбутній парламент від недостойних депутатів.
·        Учасники Руху розробили та перевірили кандидатів у народні депутати на відповідність шести «критеріям доброчесності»:
1.       Відсутність фактів порушень прав і свобод людини;
2.       Відповідність задекларованих доходів та майна способу життя;
3.       Незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців;
4.       Непричетність до корупційних дій;
5.        Особисте голосування в парламенті;
6.       Участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів.
Перші 4 – застосовувалися при аналізі кандидатів, що не є чинними депутатами


Немає коментарів: