вівторок, 2 жовтня 2012 р.

Гліб Головченко взяв участь у публічних дебатах Фонду ефективного управління

Гліб Головченко взяв участь у публічних дебатах Фонду ефективного управління, за темою «Україна впорається без фінансової допомоги МВФ».
«Ми обирали тему, яка б була актуальною, важливою для країни і мала практичні наслідки, - прокоментувала директор Фонду А. Ізосімова, - запрошували до дискусії найкращих фахівців світового рівня».
Модератором дискусії став Борис Краснянський, керуючий директор Групи компаній Group DF. Експерт високого рівня, який до цього протягом 7 років був керуючим партнером PriceWaterHouseCoopers в Україні.
Позицію за співпрацю з МВФ відстоювали Валерія Гонтарєва, голова Ради директорів групи компаній «Інвестиційний Капітал Україна»: «Альтернативи співпраці Міжнародного валютного фонду для поповнення грошима економіки» та Борис Тимонькін, голова правління ПАТ «Укрсоцбанк»: «Дешеві та довгі гроші є тільки у МВФ»
Позицію, що Україна впорається без допомоги МВФ, відстоював Хосе Лопес Гаррідо, член
Конгресу депутатів Іспанії, перший секретар парламентського комітету з питань економіки та конкурентоздатності та народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Сергій Терьохін.

Іспанський експерт вважав за доцільним навести приклад Іспанії, яка намагається вийти з кризи власними зусиллями. І перш за все за допомогою проведення ЗМІН. «Реформи, які відкладались роками, наведення ладу з видатками та збалансування з рівнем доходів – ось головний інструмент нашого Уряду».

На думку Сергія Терьохіна: «Головна проблема – світоглядна. Треба зрозуміти, що МВФ дає гроші не на видатки, а на збільшення резервів НБУ. А в нас сьогодні їх і так достатньо. Просто є технократи банкіри, які звикли набирати, коли є можливість. А сьогодні треба визначати доцільність!».

Головні проблеми для співпраці з МВФ – це продовження приватизації, введення гнучкого курсу та поступове збільшення цін на газ. По кожному з цих питань було прийнято заходи. Так, наприклад, в проекті бюджету немає дотації НАК «Нафтогаз», вперше не передбачено додаткових 21 млрд. гривень на покриття видатків на оплату газу. На думку експертів, це свідчить про збільшення тарифу на газ для населення. Хоча Борис Краснянський вважає, що збільшення ціни на газ нарешті надихнуло вперше Україну економити та зменшувати споживання. На сьогодні ми зменшили споживання вдвічі. Хоча повинні знов пригадати один одному, що головний споживач газу – промисловість. Населення споживає газ внутрішнього видобутку і нам його вистачить і в подальшому. Тому головне завдання збалансувати інтереси народу і промисловості.

Провідні економісти, політики, які розуміють фінансові питання та експерти висловлювали різні виходи з кризи. Навіть намагалися загострювати питання - де брати гроші, якщо не у МВФ? Можливих сценаріїв два – Росія або Китай.

Нагадаємо під час виступу у «Телевізійному прес клубі з Глібом Головченко» лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко висловив свою позицію, що якщо вони прийдуть до влади, то їм допоможе комуністичний Китай.

Росія сьогодні не зацікавлений партнер щодо зменшення споживання газу в Україні. І тому вони з радістю надаватимуть кредити, але за умови споживання газу.

«Кредити МВФ, крім того, кожного разу примушують нас проводити реформи, - зазначила Валерія Гонтарєва. – Тому, якщо нам радять, як змінити нашу економіку на краще і при цьому ці дії забезпечують грошима, чому ні?».

Член виконкому міста Миколаєва, секретар НСЖУ, директор Коледжу преси та телебачення Гліб Головченко: «Ми повинні зрозуміти, що наведення ладу з видатками це лише частина проблеми. Дуже важливо говорити про РОЗВИТОК.
Стратегії, які ми оберемо сьогодні, дадуть результати МАЙБУТНЬОГО! » 


Немає коментарів: