суботу, 16 червня 2012 р.

ЧЕСНО РОЗКАЖЕ ВИБОРЦЯМ ХТО СТОЇТЬ ЗА ПОЛІТИЧНИМИ ЛІДЕРАМИ

Більше половини виборців сумніваються в тому, що наступні парламентські вибори будуть чесними та демократичними. Про це свідчать дані загальнонаціонального опитування, що здійснив у червні поточного року Центр Розумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.
За даними соціологів, в таких умовах недовіри суспільства до політиківблизько 30% українців при голосуванні будуть орієнтуватися на незалежні розслідування, які проводять громадські організації (12,2% населення), та інформацію про кандидатів у засобах масової інформації (17% населення).
Результати опитування свідчать, що українці шукають правдиву інформацію про кандидатів та хочуть бачити не лише нових політичних лідерів, але розуміти склад партійних команд. «Очевидно, що люди в процесі виборчої кампанії будуть орієнтуватися на громадські організації, які стають суб’єктами виборчого процесу і їх роль посилюється. Рух ЧЕСНО має намір показати виборцю, хто саме буде стояти за лідерами у партійних списках та наскільки вони відповідають тим критеріям доброчесності, що висуває до них виборець», - зазначила директор Інституту масової інформації та одна з учасників руху ЧЕСНО Вікторія Сюмар.

Перші результати громадського дослідження чинних депутатів на відповідність критеріям руху ЧЕСНО буде оприлюднено незабаром – на початку липня. Другий етап дослідження передбачає аналіз кандидатів від партій та кандидатів на мажоритарних округах по всій Україні. Він розпочнеться в липні і має на меті перевірити понад 3000 кандидатів у депутати.

Довідка: 

· Громадянський рух ЧЕСНО започатковано групою зацікавлених активістів спільно з представниками партнерства «Новий Громадянин» у жовтні 2011 року. Мета Руху - активізувати суспільство, щоб очистити майбутній парламент від недостойних депутатів.

· Учасники Руху розробили для кандидатів громадські шість «критеріїв доброчесності» та публічно закликали всі політичні сили визнати критерії та керуватися ними під час формування партійних списків:

1. Відсутність фактів порушень прав і свобод людини;

2. Відповідність задекларованих доходів та майна способу життя;

3. Незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців;

4. Особисте голосування в парламенті;

5. Непричетність до корупційних дій;

6. Участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів.

· Ініціаторами руху ЧЕСНО є 12 громадських організацій: Інтерньюз-Україна, Центр UA, Інститут масової інформації, Комітет виборців України, Центр політичних студій та аналітики, Інститут медіа права, Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, Фундація «Суспільність», Антирейдерський союз України, Всеукраїнська профспілка «Народна солідарність», ГО «Українська справа», Холодноярська ініціатива.

· Наразі в усіх регіонах України (включно з м. Севастополь) сформовано 28 майданчиків Руху, до регіональних координаційних рад увійшли більш ніж 300 активістів з близька 150 громадських організацій.

· У березні учасники руху ЧЕСНО спільно з журналістами, експертами та громадянами розпочали громадський аудит нинішнього складу парламенту.

· Після оприлюднення результатів перевірки чинних депутатів активісти руху здійснять аналогічний аналіз на відповідність критеріям доброчесності кандидатів, які балотуватимуться.

· Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу, його представники не будуть балотуватися до Верховної Ради України.


Немає коментарів: