четвер, 12 квітня 2012 р.

ЗВІЛЬНЯТИ ДЕПУТАТІВ, ЯКІ НЕ ГОЛОСУЮТЬ ОСОБИСТО

12 квітня - у чистий четвер – журналісти на підтримку вимог руху ЧЕСНО закликали народних депутатів «очиститися» та припинити практику «кнопкодавства».
Аби привернути увагу суспільства до цієї проблеми, сьогодні кожен депутат персонально отримав підготовлений експертами законопроект, що передбачає дострокове припинення повноважень депутатів, які не дотримуються конституційної норми особистого голосування.
Громадські діячі та журналісти вимагають внести зміни до Конституції України і доповнити п’яту частину 81 статті:
«У разі невиконання вимоги щодо особистого голосування на засіданні Верховної Ради України повноваження народного депутата України припиняються достроково за рішенням суду».
Парламентські журналісти також звісили плакат з ложі преси із закликом до народних депутатів: «Не забажай картку сусіда свого! Голосуй ЧЕСНО». Мета журналістів - змусити парламентарів відмовитися від обурливої практики голосування за принципом «піаніно» та брати особисту участь у голосуванні.
Напередодні акції активісти руху ЧЕСНО впродовж двох днів проводили фото- та відео-зйомку порушень щодо особистого голосування народних депутатів. На основі задокументованих порушень активісти планують звернутся за реакцією до Президента України як гаранта Конституції, а також до прокуратури.

Отримані дані також будуть використані громадськістю під час аналізу депутатів на відповідність одному з 6 «критеріїв доброчесності» руху ЧЕСНО, а результати аналізу учасники руху обіцяють максимально поширити серед виборців.

Активісти руху ЧЕСНО планують і надалі проводити спільні з журналістами публічні акції, що мають на меті примусити парламентарів голосувати персонально та не порушувати Конституцію.




Довідка:

Рішення Конституційного суду №11-рп/98 від 7 липня 1998 р. - щодо офіційного тлумачення ч. 3 Статті 84 Конституції України: «Положення частини третьої статті 84 Конституції України щодо здійснення народним депутатом України голосування на засіданнях Верховної Ради України означає його безпосереднє волевиявлення незалежно від способу голосування, тобто народний депутат України не має права голосувати за інших народних депутатів України на засіданнях Верховної Ради України».

Місія руху ЧЕСНО - забезпечити нову якість української політики, шляхом активізації суспільства задля очищення майбутнього парламенту від недостойних депутатів. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу, його представники не будуть балотуватися до Верховної Ради у 2012 році.

6 «критеріїв доброчесності» висувають до чинних депутатів та майбутніх кандидатів учасники громадянського руху ЧЕСНО. Критерії визнали важливими від 66 до 80% українців (за результатами загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва у грудні 2011 року):

Відсутність фактів порушень прав і свобод людини;

Незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців;

Непричетність до корупційних дій;

Прозорість задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя;

Особисте голосування в парламенті;

Участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів.

www.chesno.org


Немає коментарів: