пʼятниця, 23 грудня 2011 р.

Регіональні антикорупційні ініціативи громадськості в дії

Сьогодні в ІА «RegioNews» відбулася прес-конференція на тему: «Механізми впровадження Національної антикорупційної стратегії на 2011 – 2015 роки. Регіональні ініціативи Української антикорупційної коаліції інститутів громадянського суспільства».
У прес-конференції взяли участь: Володимир Ар’єв – Голова підкомітету з питань контролю за реформуванням, кадровим та ресурсним забезпеченням органів, які здійснюють боротьбу з організованою злочинністю і корупцією, Комітету ВРУ з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, Юрій Лавренюк – Голова ВГО «Всеукраїнська Спеціальна Колегія з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю», Ольга Брига – заступник голови ГО «Філософія серця» та Богдан Якимюк – голова правління ГО «Антикорупційна рада України».


Під час заходу учасники Української антикорупційної коаліції інститутів громадянського суспільства розповіли про започаткований процес впровадження регіональних антикорупційних програм, що готуються місцевою владою спільно з громадськими організаціями, які тим самим беруть активну участь у реалізації й забезпеченні контролю за виконанням Національної антикорупційної стратегії України на 2011-2015 роки.
«Ми маємо на державному рівні профанацію боротьби з корупцією, тобто за словами про те, що з нею борються, нічого не існує. Тому я можу тільки вітати ініціативи громадських організацій, які в умовах боротьби з корупцією намагаються хоч якось полегшити життя громадян», – заявив, зокрема, Володимир Ар’єв (на фото).

Першим в Україні пілотним проектом реалізації регіональних ініціатив громадськості стала Вінницька область, де з липня по жовтень цього року ГО «Філософія Серця» реалізовувала проект «Моніторинг Єдиної комплексної правоохоронної програми Вінницької області на 2010-2014 роки» (антикорупційний компонент). Експерти здійснили громадський моніторинг, спостереження за роботою органів влади, опитування, проаналізували роботу сайтів. «Ми дійшли висновку, що простіше й правильніше написати нову програму, заклавши реальне фінансування, ніж намагатися реанімувати пункти старої. Конструктивна критика була підтримана місцевою владою, в результаті чого створили депутатську робочу групу з перепідготовки антикорупційної програми. До її складу увійшли ми, представники громадських організацій. За основу програми були взяті 14 пропозицій від ГО «Філософія Серця» та ВГО «Всеукраїнська Спеціальна Колегія з питань боротьби з корупцією та організованою», – поінформувала Ольга Брига (на фото).


В результаті, додала представник ГО «Філософія Серця», нова редакція розділу «Протидія корупції» Єдиної комплексної правоохоронної програми Вінницької області на 2010-2014 роки складається з 36 заходів щодо подолання корупції, на що передбачається виділити з обласного бюджету близько 400 тис. грн. «Ми очікуємо, що програма буде ухвалена на сесії Вінницької облради 23 грудня ц.р., і одразу ж розпочнеться реальна робота з її імплементації», – сказала вона.

Більш детально Ольга Брига зупинилася на передбаченому програмою розробленні освітніх антикорупційних програм і курсів для вищих, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів та окремо для держслужбовців. На її думку, така практика допоможе більш детально ознайомити громаду з антикорупційним законодавством та застерегти суспільство від корупційних дій.

Крім того, Ольга Брига поінформувала, що нова редакція включає проведення «круглих столів» та тренінгів з метою попередження й профілактики корупції, розроблення й виготовлення друкованої продукції антикорупційного спрямування, періодичне проведення соціологічних досліджень стану корупції, започаткування на телебаченні та в друкованих ЗМІ тематичного інформування через програми, статті, ток-шоу, відкриття постійнодіючої «Лабораторії громадських експертиз» для проведення антикорупційної експертизи нормативних актів і виявлення корупціогенних чинників, створення Інтернет-ресурсу «Антикорупційний портал Вінниччини», проведення громадського моніторингу виконання розпорядками публічної інформації ЗУ «Про доступ до публічної інформації» тощо.
На заході Юрій Лавренюк  наголосив, що неурядові організації мають на меті поширювати досвід Вінниччини й спрямовують зусилля на впровадження цільових антикорупційних програм у кожній області України, що є одним із факторів успіху реалізації Національної антикорупційної стратегії. «Аналогічна робота членами Української антикорупційної коаліції інститутів громадянського суспільства вже активно ведеться у АР Крим, Волинській, Дніпропетровській, Хмельницькій, Одеській, Житомирській та Полтавській областях», – додав він.
За словами Володимира Ар’єва, така активна діяльність неурядових організацій є великим внеском в загальний антикорупційний процес у державі. «Ми вітаємо таку ініціативність й готові сприяти реалізації запланованих Коаліцією заходів», – підкреслив народний депутат України.

Іншим важливим результатом діяльності Коаліції є впровадження антикорупційної ініціативи зі створення «Універсаму послуг» у місті Кременчуці з метою вдосконалення процедур надання адміністративних і муніципальних послуг. Пропозиції ГО «Рідне місто», ГО «Антикорупційна рада України» та ГО «Європейський вибір», вироблені в рамках проекту «Прозора Україна», підтримав мер міста й депутати міської ради, які взяли участь у розробленні концепції «Універсаму послуг». Наразі концепція пройшла всі погодження на комісіях міськради з урахуваннях пропозицій членів Коаліції.

«Універсам послуг» функціонуватиме за принципом «єдиного вікна» з видачі документів дозвільного й погоджувального характеру, державної реєстрації юридичних осіб і підприємців тощо. Це дозволить забезпечити прозорість, відкритість та зрозумілість дій у сфері надання адміністративних послуг; застосування стандартизованих, спрощених процедур; заощадження часу «клієнтами»; здійснення оперативного моніторингу та ефективного контролю за діяльністю влади. Чиновників, відповідальних за розгляд питання по суті звернення, буде позбавлено прямого контакту зі споживачами послуг, що має значно сприяти усуненню корупційних ризиків», – повідомив Богдан Якимюк.
«Тобто, коли на обласному рівні, на міському будуть з’являтися подібні корисні речі, то, принаймні, якщо не зараз, то у майбутньому, у нас є сподівання, що коли ситуація в країні зміниться, а вона обов’язково зміниться рано чи пізно, то ми не будемо багато часу втрачати, щоб знайти класні ідеї, а існуючі впроваджуватимемо у життя значно швидше», – резюмував Володимир Ар’єв.
Очікується, що після ухвалення рішення про створення «Універсаму послуг» 27 грудня ц.р. на сесії Кременчуцької міськради, він стане першим від України членом європейської мережі EUGO, яка об’єднує сотні подібних центрів по всій Європі. Презентація цієї антикорупційної ініціативи міжнародним партнерам планується на початок лютого 2012 року. Цей досвід Українська антикорупційна коаліція інститутів громадянського суспільства поширюватиме і в інших містах нашої держави.

Довідково: Українську антикорупційну коаліцію інститутів громадянського суспільства заснували шість неурядових організацій. А саме, ВГО «Всеукраїнська Спеціальна Колегія з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю»; ГО «Антикорупційна рада України» (член Глобального договору ООН), ВГО «Комітет конституційно-правового контролю України», ГО «Філософія Серця», міжнародна ГО «Україна – Польща – Німеччина» та ГО «Європейський Вибір». Актуальність заснування Коаліції полягає в необхідності консолідації зусиль незалежних неурядових організацій задля забезпечення дієвого громадського впливу на формування й реалізацію національної антикорупційної політики України, поглиблення процесу законодавчих та інституційних реформ у цій сфері, суттєвого зниження рівня корупції у державі. Коаліція має на меті підвищення ролі третього сектору в управлінні державою й модернізації країни, формування антикорупційної взаємодії з владою, забезпечення відкритості її діяльності й рішень, зміцнення потенціалу та інституційної спроможності неурядових організацій, розширення міжнародних зв’язків у сфері боротьби з корупцією, усунення передумов для її виникнення. Пріоритетною для Коаліції визначено участь у впровадженні та забезпеченні контролю за реалізацією Конвенції ООН проти корупції, вітчизняного антикорупційного законодавства, Національної антикорупційної стратегії на 2011-2015 рр, ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», здійснення скоординованої діяльності інститутів громадянського суспільства в рамках ініціативи ЄС «Східне Партнерство». Коаліція є відкритою для інших незалежних інститутів громадянського суспільства та експертів, які працюють у сфері боротьби з корупцією.


Немає коментарів: