суботу, 16 липня 2011 р.

Молодіжний кінотабір проти гендерної нерівності

12-16 липня у Київі майже 100 молодих людей з усіх куточків України у віці від 18 до 35 років взяли участь у літньому таборі GenderCamp. Під час перебування у GenderCamp учасники пройшли тренінги з ґендерної чутливості, протидії домашньому насильству, а також з операторської майстерності, режисури, продюсування та поширення ідей у соціальних медіа. Табір було організовано спільним проектом Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні» в рамках конкурсу короткометражних фільмів на ґендерну тематику «Ген рівності».

Програма перебування у таборі виявилась дуже насиченою і динамічною. У перший день учасники взяли участь у тренінгах з ґендерної чутливості та протидії домашньому насильству. В інтерактивній формі визначили, які існують ґендерні стереотипи в українському суспільстві і проаналізували чи мають вони шкідливий вплив на розвиток особистості.

У цей же день ввечері тренери з кіномистецтва оголосили склад знімальних груп, сформованих у результаті розгляду анкет. Логіка розподілу передбачала, що кожна група матиме людину, яка вміє знімати, людину, яка вміє монтувати відео, тощо. Вечір першого дня учасники 15 знімальних груп присвятили обговоренню ідей, які можуть стати основою сюжету їх відео.



Другий день виявився ще більш насиченим адже на учасників очікували тренінги з створення кіно. Елла Штика, директор продюсерського центру «Новий Київ», розповіла учасникам про методи реалізації творчого задуму. Олег Бобало, який є режисером цілої низки, як телевізійних проектів, так і кінофільмів, провів майстер-клас з режисури, а Дмитро Тяжлов, який є майстром курсу на кафедрі кінотелеоператорства у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого розповів про основи операторської майстерності.

Спеціальним гостем GenderCamp став Джуліо Кваджотто, який очолює сектор з управління знаннями в Регіональному Бюро Програми розвитку ООН для країн Східної Європи та СНД. Джуліо Кваджотто провів майстер-клас з використання соціальних медіа для досягнення соціальних змін.

Ввечері програму доповнив майстер-клас зі створення анімації методом пікселяції, під час якого на очах учасників було створено подібний ролик.

Після майстер-класу з анімації учасники зібрались на галявині з тим, щоб з тренерами обговорити сюжети своїх знімальних груп. Тренери підказували та радили можливі творчі рішення, пропонували ідеї та методи реалізації задумів. Ускладнювало завдання те, що учасники були обмежені у декораціях, реквізиті, гримі та ін.

Третій день розпочався зі знайомства з технікою – молодь знімала відео на професійні фотокамери Canon 5D mkII, Canon 7Dта Canon 550D. Також у знімальних груп були штативи та освітлювальні прибори. Після знайомства з технікою 5 груп з готовим сценарієм та наявним реквізитом розпочали зйомки. Ще 3 групи зайнялись створенням анімації. Мотор!

Наступні 48 годин територія туристичного комплексу, який прийняв GenderCamp перетворився на суцільну кіностудію. Знімальні групи у творчому процесі з’являлись і зникали по всій території кіно-табору. Режисери керували процесом, сценаристи прямо в процесі зйомок покращували концепцію, оператори шукали найкращий ракурс і вся знімальна команда хвилювалась та генерувала ідеї та порали. Ті групи, які завершили зйомки йшли до монтажної студії і починали різати, клеїти, перемішувати, додавати спец ефекти та застосовувати всі інші отримані знання, щоб фінальний продукт відповідав творчим задумам.

Як тільки у монтажній студії ті, хто відзняв своє відео переписували його на комп’ютери, наступна група вихоплювала камеру і бігла творити свою магію кіно.

Табір практично не спав ці дві доби і пізно вночі на суботу асистенти режисерів монтажу втомлені попадали під столи, наостанок промовивши «Останній готовий».

Проте, зранку всі прокинулись вчасно, адже на знімальні групи очікувала найвідповідальніша частина – презентація відзнятих роликів перед експертами та поважними гостями з подальшим ретельним аналізом.

Ролики вийшли різноплановими як за жанром, так і за ідеями та настроєм. Від деяких хотілось сміятись, деякі наштовхували на серйозні роздуми, але не було жодного, який залишив би глядачів байдужими.

Заступник директора представництва Програми розвитку ООН в Україні Елена Панова зазначила, що ПРООН розпочинала конкурс «Ген рівності» та GenderCamp з метою почути думку молоді на тему ґендерної рівності та насильства в сім’ї. «Ми сподівались, що саме завдяки молоді ці непрості теми стануть зрозумілими та доступними для сприйняття іншими молодими людьми. Однак ті ролики, які ми сьогодні побачили перевищили наші сподівання. Це справжнє джерело фантазії, креативу та водночас глибокого розуміння того, що важливо для сучасної молоді і чому ці теми стосуються кожного». Елена Панова висловила сподівання, що інші молоді люди, які ще не подали свої роботи на конкурс зроблять це не відкладаючи на потім.

Перший секретар, керівник відділу економічної співпраці, регіонального та соціального розвитку Представництва Європейського Союзу в Україні Хосе Роман Леон Лора підтримав ідею конкурсу. «Гендерна рівність та просування прав людини – основоположні елементи Європейського Союзу та його політики», - зазначив Хосе Роман Леон Лора, наголосивши, що молодь є необхідною рушійною силою будь-якого суспільства і тому саме з молоддю треба проводити роботу щодо необхідності забезпечення рівності прав у всіх сферах життя», додавши, що він «вражений роботами молоді, які ще раз доводять, що стереотипи можна долати швидше ніж прийнято вважати в Україні».

Координатор спільного проекту ЄС-ПРООН «Програма рівних можливостей та прав жінок в Україні» Лариса Кобелянська підкреслила, що учасники GenderCamp у своїх роликах торкнулись майже всіх ключових стереотипів і оцінила їх спробу як надзвичайно вдалу і професійну.

Президент телекомпанії Магнолія ТБ Євгенія Ткаченко з професійної точки зору оцінила роботи як дуже якісні і зазначила, що буде рада, якщо хтось з учасників обере кіно або телевиробництво своєю професією, адже мають для цього всі задатки.

Тренери та учасники, які за час табору стали єдиною творчою родиною подякували один одному та побажали успіхів у реалізації творчих планів.

Хосе Роман Леон Лора та Елена Панова вручили учасникам сертифікати про проходження майстер-класів під часGenderCamp та запропонували зробити фото на згадку.


Нагадуємо, що роботи на конкурс приймаються до 10 вересня 2011 року, а фінал пройде у Києві 30 вересня, тому ще є час екранізувати чимало ідей.

Відеоролики, що були відзняті у GenderCamp, можна переглянути на сторінці ПРООН у Facebook –http://facebook.com/UNDPUkraine, http://youtube.com/GenderTube, фото на https://picasaweb.google.com/eowrukr, а дізнатися більше про конкурс на сторінці ПРООН у Facebook або на офіційному сайті ПРООН www.undp.org.ua.

Євген Зеленко


Немає коментарів: