середу, 19 січня 2011 р.

Новий представник біженців


Днями прибув до Києва Олдріх Андрисек, громадянин Нідерландів, та передав свої вірчі грамоти Міністру закордонних справ України та розпочав здійснення повноважень Регіонального Представника Верховного Комісара у справах біженців у Білорусі, Молдові та Україні.
З паном Андрисеком зустрівся заступник Міністра закордонних справ Павло Клімкін. Під час зустрічі, у якій також узяв участь п. Сергій Кислиця, генеральний директор Департаменту ООН та інших міжнародних організацій МЗС України, обговорювалася низка найважливіших питань у сфері міжнародної співпраці задля захисту біженців, шукачів притулку та осіб без громадянства у контексті змішаних міграційних рухів.

Обидві сторони згадали успіхи минулого, зокрема – допомогу, надану Україні з боку УВКБ ООН у вирішенні проблем, які стояли перед раніше депортованими особами без громадянства у середині 90-тих. УВКБ ООН працює в Україні понад 15 років, і одним із перших завдань була допомога урядові у вирішенні проблем, які постали перед кримськими татарами, які поверталися на батьківщину після десятиліть вимушеного вигнання. Також було згадано, що Україна 2002-го року ратифікувала Конвенцію ООН про статус біженця 1951 року, - і відтоді УВКБ ООН спрямовує свої зусилля на те, аби допомогти українській владі чітко дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань у тому, що стосується захисту біженців.
УВКБ ООН також продовжуватиме свою роботу у сфері попередження і скорочення безгромадянства. Хоча про цю проблему згадують нечасто, - тисячі чоловіків та жінок не можуть реалізувати свої громадянстві права і не можуть вести нормальне життя. Для того, аби діяти відповідно до ролі, наданої Агенції Генеральною Асамблеєю ООН, а саме – працювати над попередженням та скороченням без громадянства у всьому світі, - УВКБ ООН сподівається на відновлення плідної співпраці з Урядом України також і в цій галузі, а також на те, що Україна позитивно розгляне приєднання до двох Конвенцій ООН про безгромадянство.

Деякі факти:

Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців було створено 14 грудня 1950 року, і почало працювати 1 січня 1951 року.


УВКБ ООН працює в Україні від березня 1994 року. Від 1996 до 2010 рр. УВКБ ООН надало Україні, у різних формах, понад 32 мільйони доларів США. Програми УВКБ ООН протягом багатьох років збільшили можливості низки урядових і неурядових організацій і надали допомогу, яка допомогла підтримати життя, тисячам осіб (пряма допомога у вигляді харчів та інших предметів першої необхідності, житла, медичної допомоги або щомісячних виплат 2010 року досягла 600000 доларів США).


УВКБ ООН за час свого функціонування надало навчальну та матеріальну підтримку у вигляді обладнання (комп’ютери, автомобілі, ремонт приміщень) низці урядових інституцій (Державному Комітетові у справах національностей і релігій, Обласним міграційним службам, Прикордонній Службі) на суму бл. 2,5 мільйонів доларів США.


Згідно зі статистичним звітом в Україні перебуває 1996 шукачів притулку, 2334 визнаних біженців та 6490 осіб без громадянства , включно з 4500 колишніми депортованими особами у Криму та приблизно 5000 абхазькими біженцями війни. У Білорусі та Молдові – двох країнах, які перебувають під керівництвом Регіонального Представництва УВКБ ООН у Києві, проживають 119 шукачів притулку, 716 визнаних біженців та 9743 осіб без громадянства, яким надають різні форми допомоги та захисту, включно із наданням документів та захистом від свавільного арешту чи різних форм експлуатації, які нерідко є проблемою для людей, що належать до вразливих верств суспільства.

2011 року, вартість програм трьох країн (Білорусь, Молдова та Україна), що ними керує Регіональне Представництво УВКБ ООН у Києві, досягла 4,7 мільйона доларів США.

УВКБ ООН надає захист біженцям та іншим переміщеним особам на неполітичній та гуманітарній основі. Воно також намагається знайти постійні рішення для тих, хто залежить від міжнародного захисту і хто, у разі неможливості повернутися до країни походження, повинні мати можливість інтегруватися там, де вони живуть, за сприятливого оточення.


Натепер в усьому світі існує 43 мільйони вимушених переселенців, переважною більшістю з яких опікується УВКБ ООН (15,2 мільйони біженців, 27, 1 мільйона людей, які були змушені переселитися в межах однієї країни, 983000 шукачів притулку).

За деякими оцінками, у світі нараховують до 12 мільйонів осіб без громадянства. УВКБ ООН вдалося встановити 6,6 мільйона з них у 60 країнах.

Протягом останніх 60 років УВКБ ООН вдалося врятувати мільйони життів, залучаючи кошти донорів та міжнародну політичну волю до вирішення проблем біженців у масштабах, небачених до його заснування.


Крім порятунку життів, УВКБ ООН допомогло мільйонам людей відбудувати свої життя, безпечно повернутися додому чи знайти нові домівки.


Внесок УВКБ ООН у підтримання миру було відзначено двома Нобелівськими преміями миру – 1954 і 1981 років.

2011 рік є особливим для УВКБ ООН, оскільки саме цього року відзначають кілька річниць, надзвичайно важливих для біженців та осіб без громадянства в усьому світі. 60-та річниця Конвенції ООН про статус біженців 1951 року та 50-та річниця Конвенції ООН про скорочення безгромадянства 1961 року стали двома ключовими моментами в історії після Другої Світової війни у розвитку та утвердження стандартів прав людини. Ці річниці надають можливість усім, включно із УВКБ ООН та Урядом України, серйозно покращити співпрацю задля біженців, шукачів притулку та осіб без громадянства, які заслуговують на те, аби жити у безпеці та з гідністю.


Немає коментарів: