середу, 22 вересня 2010 р.

Люди с косами спасают природу

Український Турнір з ручного сінокосіння «Українська косовиця–2010» допомагає збереженню біорізноманіття.
В Національному природному парку «Прип’ять-Стохід» другий рік поспіль відбувся Турнір з ручного сінокосіння низинних боліт «Українська косовиця – 2010». Цього року Турнір набув міжнародного статусу: до участі було залучено представників Білорусі.

Переможцями Турніру знову стали представники Волині. Перше місце завоювала команда «Дуби» від місцевого Держлісгоспу у складі представників села Бірки Любешівського району – Сергія Сковери та Миколи Буракова. Удвох хлопці викосили 100-метрову ділянку за 15 хвилин та 8 секунд. Микола був переможцем й торішньої Косовиці. «Косити почав ще як був малим, з четвертого класу. Дід мене вчив, і досі кошу старою клепаною дідовою косою, тому, певно, і перемагаю!» - ділиться молодий косар.

Приз за друге місце отримала команда національного природного парку «Прип’ять--Стохід», що відстала від переможців майже на 2 хвилини. Третє місце виборола команда Бірківської сільської ради.
Крім командних змагань, «Українська косовиця» передбачає й індивідуальну першість. Тут перемогу святкував Петро Кравчук, представник команди від місцевого МЧС.
«Ми надзвичайно раді, що Турнір з сінокосіння низинних боліт відбувся вже вдруге і стає традиційним. Приємно, що «Українська косовиця» залучає нових партнерів, що зростає зацікавленість головних наших учасників – косарів. Це говорить про те, що подія є дійсно цікавою і потрібною», - відмітив Василь Толкачов, менеджер Проекту Програми розвитку ООН та Глобального Екологічного Фонду «Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій в Україні». «Як співорганізатори «Української косовиці» ми сподіваємося, що Турнір і в подальшому сприятиме популяризації національного природного парку та розвитку зеленого туризму на Волині. Адже саме цей вид туризму є одним з головних джерел прибутку для заповідних територій», - додав він.
«Українська косовиця» привертає увагу громадськості до природоохоронних територій та їх проблем. Сьогодні це лише 5,4% від загальної території держави – з них 38 національних природних парків, 19 природних і 4 біосферних заповідників. В Україні зростання природно-заповідного фонду є одним із національних завдань на шляху досягнення Цілей розвитку тисячоліття щодо забезпечення сталого розвитку довкілля та покращення екологічної ситуації.
Країна має досягти європейського рівня заповідності, що складає в середньому 15% від площі держави. На думку експертів, створення та утримання природоохоронних територій є дієвим засобом збереження біорізноманіття та унікальних екологічних комплексів, підтримки екологічного здоров`я країни. Завдяки цим територіям в Україні зберігаються унікальні тварини і рослини, зокрема ті, що занесені у «Червону книгу» України та Європи.
Основна мета Турніру з ручного сінокосіння - відновлення екосистеми низинних боліт, яка є ареалом мешкання птахів, занесених до Червоної книги України. Косіння екологічно чистим ручним способом допомагає запобігти заростанню боліт та зупинити зникнення болотних лук. За дослідженнями експертів, в цьому році на території НПП «Прип’ять-Стохід» зросла кількість рідкісних птахів – чорного лелеки та прудкої очеретянки, для виживання яких важливо не допускати заростання боліт. Турнір, під час якого викошуються трава та кущі на болотистій місцевості національного парку, дає можливість людям власними руками захистити українське біорізноманіття.
Видовищні косарські змагання також сприяють розвитку туризму на заповідній території, як зазначають організатори Турніру - Програма розвитку ООН в Україні разом з Державною службою заповідної справи Мінприроди України, Асоціацією природоохоронних територій України та національним природним парком «Прип’ять-Стохід». Якщо перший Турнір відвідали здебільшого місцеві мешканці, в цьому році подивитися на спритних косарів зібралися глядачі з різних регіонів України. Цікавими були не тільки змагання, а й культурна програма – виступ місцевих фольклорних колективів, у тому числі пісенного ансамбля юних виконавців народного танцю «Косарики».
Збільшилась і кількість партнерів Турніру. Переможці «Української косовиці – 2010» отримали корисні призи від виробників сільськогосподарської техніки ТОВ «Андреас Штіль», ВАТ «Віда» та солодкі подарунки від ЗАТ «Крафт Фудз Україна».


Немає коментарів: