понеділок, 20 вересня 2010 р.

Дамо рибе шанс

На вихідних  на  о. Чорному (с. Шацьк) у Шацькому національному природному парку відбулась кумедна подія.  Усю  виловлену рибу промаркували ярликом з закликом «Дай рибі шанс – відпусти!» та повернули її знову в озеро Чорне. Завдяки сучасній технології ярлик не завдасть рибі шкоди, але змусить задуматися рибалку, якому пощастить виловити наступного разу марковану представницю біорізноманіття.

Організація Об`єднаних Націй проголосила 2010-й Міжнародним роком біорізноманіття. На сьогодні, за даними ООН, під загрозою зникнення в світі перебуває понад 7 тисяч видів тварин і майже 60 тисяч видів рослин. Для підтримки сьогоднішнього та майбутнього добробуту людства необхідно вжити заходів з метою зупинення втрати різноманіття біологічних видів тваринного та рослинного світу.

Під «біологічним різноманіттям» розуміється широке розмаїття варіацій рослин, тварин та мікроорганізмів. Науковці визначають, що зараз існує біля 13 мільйонів цих видів. Захист біорізноманіття цілком відповідає інтересам людей, адже саме біологічні ресурси є фундаментом, на якому ми будуємо власну цивілізацію. Продукти природи забезпечують діяльність різноманітних галузей промисловості, а саме – косметичну, фармацевтичну, паперову, сільське господарство, будівництво, переробку відходів. Втрата біорізноманіття загрожує нестачею харчових продуктів, деревини, лікарських засобів, джерел енергії, знищує можливості для відпочинку та туризму.


Немає коментарів: