неділя, 2 червня 2024 р.

Матеріали ГО «Антикорупційний штаб» додали до провадження про вчинення державної зради херсонською ексчиновницею




Колишня очільниця Херсонського міського управління культури Лариса Косенко нині працює «заступницею міністра культури» на окупованій території Херсонщини. Попри те, що інформація про її роботу на окупантів з’явилась понад рік тому, жодної підозри їй оголошено не було. Юристи ГО «Антикорупційний штаб» подали відповідне звернення до правоохоронних органів і принагідно дізнались про наміри правоохоронців відносно Косенко.


Навесні 2024 року аналітики ГО «Антикорупційний штаб» проаналізували заяви, фото та відео за участі Лариси Косенко на території окупованої Херсонщини. Виявилось, що приблизно з осені 2023 року вона почала з’являтись публічно (до того відеодоказів її співпраці з росіянами ми не знаходили), як заступниця «міністра культури Херсонської області». До слова, посаду «міністра» обійняв тоді Олександр Кузьменко, який до окупації був підлеглим Косенко: директором однієї з музичних шкіл Херсона.


Першу появу Косенко у публічному просторі ми зафіксували 5 вересня 2023 року, коли вона взяла участь у зустрічі щодо бібліотек у Генічеську. Вже тоді її називали «заступницею міністра культури Херсонської області». Відтоді вона все більше з’являлась на різних заходах — саме в ролі «заступниці міністра». У цьому амплуа Лариса Косенко також закликала голосувати на невизнаних виборах Путіна на окупованій Херсонщині.


До липня 2021 року Косенко очолювала Херсонське міське управління культури, після того — архів Херсонської районної державної адміністрації, але звільнилась звідти у 2022 році. Також Косенко балотувалась від «Блоку Володимира Сальдо» до Херсонської міської ради у 2020-му році, втім, депутаткою не стала.


Чоловік Косенко — Сергій Черевко — вже має підозру у вчиненні державної зради. У квітні 2022 року Черевко, перебуваючи на території тимчасово окупованої Херсонської області, обійняв посаду так званого «заместителя главы военно-гражданской администрации Херсонской области». Назва посади Черевка кілька разів змінювалась, за останніми даними він — «заместитель председателя правительства по социальным вопросам». На цій посаді чоловік формує та керує підпорядкованими йому структурними підрозділами та представляє окупаційну владу під час «офіційних» заходів.


Черевко володіє нерухомістю в Херсоні (квартира і будинок), Косенко — в Херсоні та тимчасово окупованій Феодосії (Крим).


Протягом щонайменше трьох років Косенко перебувала фактично у прямому підпорядкуванні Черевка у Херсоні, але конфлікту інтересів жодного разу щодо них не фіксували. В декларації Лариси Косенко за 2016 рік Черевко вже зазначений як чоловік. Їхній син Олександр народився 6 червня 2016 року. Черевко у 2015 році звільнився з посади заступника Херсонського міського голови, але до 2017 року залишився радником і відповідав за ті самі питання, що й на посаді заступника протягом багатьох років: гуманітарну сферу. А Косенко очолювала херсонське міське управління культури, яке входило до сфери відповідальності Черевка.


Всі відомі нам факти щодо Лариси Косенко ми скерували у вигляді заяви про злочин. У своїй відповіді Херсонська обласна прокуратура зазначила, що розпочала досудове розслідування за фактом вчинення Державної зради Ларисою Косенко. Підозри Косенко наразі не оголошували.
P.S. Поки ми писали цей матеріал, на окупованій Херсонщині вже новий «в.о. міністра культури» — колишній блогер Артем Лагойський.


Немає коментарів: