четвер, 16 травня 2024 р.

"План Україна": Рада ЄС схвалила регулярні платежі в межах Механізму підтримки України “Ukraine Facility”




14 травня Рада ЄС ухвалила виконавче рішення, у якому позитивно оцінила "План Україна", що визначає наміри уряду України щодо відновлення, відбудови та модернізації країни, а також реформ, які він планує здійснити протягом наступних чотирьох років в рамках процесу вступу до ЄС.

Рада ЄС, зокрема, вважає, що завдяки цьому Плану, Україна виконала попередню умову для отримання підтримки в межах Механізму підтримки України “Ukraine Facility” (обсягом до 50 мільярдів євро), і що тепер можуть розпочатися регулярні виплати.

“Зроблено важливий крок до надання вкрай необхідної, регулярної та передбачуваної фінансової підтримки для відновлення, відбудови і модернізації України протягом наступних чотирьох років. ЄС ще раз підтвердив свою відданість стабільності та зростанню України”.

Вінсент Ван Петегем, міністр фінансів Бельгії, країни, яка наразі головує у Раді ЄС

Європейський Союз здійснюватиме виплати Україні за умови впровадження узгоджених реформ та інвестицій у формі якісних та кількісних кроків, викладених у додатку до виконавчого рішення Ради ЄС. Передбачені реформи та інвестиції мають значний потенціал для стимулювання розвитку, підтримки макроекономічної стабільності, покращення фіскальної ситуації та підтримки подальшої інтеграції України до ЄС.

Сьогоднішнє рішення містить більш детальну інформацію про механізми та графік їх впровадження, у тому числі про передбачений графік надання підтримки та план її виплат. Завершальні якісні та кількісні кроки мають бути впроваджені до кінця 2027 року.

Крім того, фінансова підтримка в межах "Плану Україна" буде надаватися за умови, що Україна надалі підтримуватиме та поважатиме ефективні демократичні механізми, включно з багатопартійною парламентською системою та верховенством права, а також гарантуватиме повагу до прав людини. Крім того, фінансова підтримка залежить від зміцнення верховенства права, підтримки незалежності судової влади, посилення реформи державного управління та боротьби з корупцією, зокрема, корупцією на високих щаблях влади та відмиванням грошей.

Сьогоднішнє рішення дозволить Комісії виділити до 1,89 мільярди євро попереднього фінансування до початку регулярних виплат, пов'язаних із впровадженням реформ та виконанням інвестиційних показників в межах "Плану Україна".

Контекст

Механізм підтримки України “Ukraine Facility”, який набув чинності 1 березня 2024 року, передбачає до 50 мільярдів євро стабільного фінансування у вигляді грантів і позик для підтримки відновлення, відбудови та модернізації України на період з 2024 по 2027 роки. До 32 мільярдів євро з цих коштів попередньо будуть спрямовані на підтримку реформ та інвестицій, передбачених “Планом Україна”, згідно з яким виплати будуть обумовлені виконанням визначених показників. З моменту набрання чинності, Механізм підтримки України “Ukraine Facility” вже виділив 6 мільярдів євро у вигляді перехідного фінансування після виконання узгоджених політичних умов.

У "Плані Україна", представленому 20 березня 2024 року, Україна окреслила своє бачення відбудови, модернізації та реформ, які вона має намір здійснити в рамках процесу вступу до ЄС. План наголошує на структурних реформах та інвестиціях у сектори з найбільшим потенціалом розвитку. Він спрямований на вдосконалення державного управління з акцентом на належному врядуванні, дотриманні верховенства права й боротьбі з корупцією та шахрайством.

У своїй оцінці від 15 квітня 2024 року Комісія підтвердила, що "План Україна" відповідає критеріям, встановленим Положенням про Механізм підтримки України “Ukraine Facility”. На думку Комісії, "План Україна" є чіткою та збалансованою відповіддю на цілі Механізму. Він спрямований на вирішення викликів, пов'язаних із вступом України до ЄС, та відповідає потребам у відновленні та модернізації країни. У своїй позитивній оцінці Плану Комісія представила глибокий та всеохопний аналіз, що стосується таких питань: впливу загарбницької війни Росії на Україну, макроекономічних перспектив країни та викликів, пов'язаних із відновленням, відбудовою та модернізацією України, зокрема потреби у зовнішньому фінансуванні, збільшенні робочої сили, спроможності уряду впроваджувати реформи, а також прозорості й підзвітності на всіх етапах. За умови повного впровадження запропонованих реформ та інвестицій передбачається, що ВВП України може зрости на 6,2% до 2027 року та на 14,2% до 2040 року, а також призвести до скорочення боргу приблизно на 10 відсоткових пунктів від ВВП до 2033 року.


Немає коментарів: