пʼятниця, 10 травня 2024 р.

Росія може й програти



З огляду на військовий парад у Москві 9 травня, американський історик Тімоті Снайдер на сайті CNN вирішив нагадати читачам важливі факти як з історії Другої світової війни, так і щодо російсько-української війни, що триває.
Снайдер пише, що в основі російського Дня Перемоги — культ перемоги, сформований за часів Брежнєва, а також — образ непереможної Червоної армії. І перше, і друге очільник Росії Путін перейняв і наклав на сучасну Росію. Ідея російського військового параду крутиться довкола концепту, що Росія не може програти. Зокрема, не може програти її військо — спадкоємець радянської Червоної армії (Снайдер спростовує, що вона була непереможною, нагадуючи, що історія радянського війська — це не лише Друга світова війна).

"Росія може програти. І вона повинна програти — це важливо і для світу, і для неї самої", — пише історик.

Нинішня російська армія — це не Червона армія. Росія — не СРСР. Снайдер нагадує про внесок радянської України в перемогу над нацизмом у 1945 році. Сьогодні ж Росія воює не разом із Україною — а проти неї. Росія веде загарбницьку війну на території іншої держави.

В основі ідеології Путіна — ностальгія. Він звертається і до радянського, і до російського імперського минулого. Але Російська імперія також програвала війни, нагадує Снайдер. Вона програла Кримську війну в 1856 році. Програла російсько-японську війну в 1905 році. Зрештою, програла Першу світову війну.

У Сполучених Штатах дуже нервують через можливу поразку Росії в Україні — якщо щось здається неможливим, ми не можемо уявити, що може статися далі. Але Снайдер нагадує, що Росія вже програвала війни. І ці поразки спонукали Росію до змін. Наприклад, поразка в Кримській війні спонукала імперію скасувати кріпацтво. А невдача СРСР в Афганістані привела зрештою до реформ Горбачова.

Сучасна мирна Європа, пише Снайдер, складається з держав, які свого часу зазнали поразок у своїх останніх війнах як імперії. З часом ці держави обрали демократію. Не лише можна програти свою останню імперську війну — це добре і для світу, і для цієї конкретної країни.

Поразка Росії в Україна не лише покладе край смертям. Це також — єдиний шанс для Росії стати постімперською країною, де можливі реформи. Такою, де самі росіяни можуть бути захищені законом і мати можливість на щось впливати. Поразка в цій війні стала б історичним шансом Росії на нормалізацію.

Як і США та Європа, Україна тепер святкує перемогу у Другій світовій війні 8 травня, а не 9-го.

"Українці мають повне право пам’ятати та інтерпретувати цю перемогу: вони більше, ніж росіяни, постраждали від німецької окупації, величезна кількість українців полягла на полі бою. І українці мають рацію, думаючи, що Росія сьогодні, як і нацистська Німеччина в 1945 році, є фашистським імперіалістичним режимом, який можна і потрібно перемогти", — пише Тімоті Снайдер.

Минулого разу фашизм зазнав поразки завдяки тому, що коаліція встояла і застосувала свою економічну силу, що переважала. Те саме можливе і зараз.

Переклад  О.Ремовської.


Немає коментарів: