понеділок, 27 травня 2024 р.

Виставкою проти колонізації








З 25 травня запрошуємо вас на виставку Алевтини Кахідзе «Тату, я в Одесі!» в Одеському національному художньому музеї. Художниця розповідає про вплив імперій на життя кількох поколінь її сім’ї протягом останнього століття — від Радянського Союзу до нинішньої російсько-української війни.


Алевтина Кахідзе розмірковує щодо питань деколонізації та долі України і Грузії через індивідуальний життєвий вибір декількох поколінь своєї родини у ХХ і ХХІ столітті: від Голодомору, який змусив її рідних покинути Вінничину та осісти на Донбасі, через Другу світову війну, російську агресію проти Грузії 2008 року та напад росії на Україну в 2014 році — аж до обстрілів Покровська в січні 2024-го, від яких постраждали найближчі родичі мисткині.

Це перша персональна виставка Алевтини Кахідзе в Одесі — місті, яке має для неї особливе значення, адже саме тут познайомилися її батьки. Мати приїхала сюди з Донеччини, бо завжди хотіла жити біля моря, а батько — з Грузії, щоб навчатися в морській академії. Згодом вона повернулася в Жданівку, а він — у Батумі. Їхню історію оповідають архівні фотографії, об’єкти з сімейної колекції, малюнки та гербарій.

В іншій частині проєкту, фільмі «Все нормально?», знятому в Одесі на початку 2024 року у співпраці з художником Романом Хімеєм, Алевтина Кахідзе проводить екскурсію містом для батька, якого вже нема в живих. «Це все через море», — повторює вона, поєднуючи розповідь про персональну історію з історіями країн.




Кадри з відео «Все нормально?», 2024, Алевтина Кахідзе у співпраці з Романом Хімеєм





Виставка стала продовженням спільної роботи художниці Алевтини Кахідзе та кураторок Катерини Семенюк і Оксани Довгополової над темою деколонізації. Раніше цього року вони представили проєкт «From South to North» у Національному павільйоні України на Мальтійській бієнале, де міжнародна аудиторія серед іншого мала змогу побачити відеороботу «Все нормально?» («All Good?»). Тепер ми раді представити її українському глядачу, а разом з фільмом — і створену спеціально для виставки в Одесі інсталяцію.

Запрошуємо вас розділити подію відкриття проєкту разом з мисткинею, кураторками, командами Одеського національного художнього музею та платформи культури пам'яті Минуле / Майбутнє / Адреса: Одеса, вул. Софіївська, 5а. 
Вхід вільний.



До зустрічі!


Виставка «Тату, я в Одесі!» відбувається за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну» (ФПСУ), який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії, Швеції. За спільної підтримки уряду України та урядів-партнерів Фонд реалізує проєкти, в першу чергу, на деокупованих і прифронтових територіях, спрямовані на посилення стійкості України перед лицем російської агресії. Метою ФПСУ є зміцнення спроможності українського уряду надавати місцевим громадам критично важливу підтримку в співпраці з громадянським суспільством, ЗМІ та приватним сектором.



Немає коментарів: