четвер, 30 травня 2024 р.

900 квадратних метрів безпеки – фонд savED із партнерами відкрили укриття у школі Миколаєва




Благодійний фонд savED разом із Українською Правдою, благодійною організацією CORE Response та учнями й вчителями відкрили облаштоване укриття у Ліцеї №55 міста Миколаєва.

“Рік тому ми з командою savED започаткували літню кампанію, яку символічно назвали “До школи знов”. Тоді ми відкрили збір коштів на укриття й освітні простори, аби діти у прифронтових та прикордонних регіонах змогли повернутись до навчання наживо. Це укриття – один із результатів нашого тогорічного збору, який ми презентуємо символічно напередодні нової літньої кампанії. Завдяки нашим партнерам темний підвал нам вдалось перетворити на повноцінну “підземну школу”, аби понад тисяча дітей могли не просто повернутись за парти, але й змогли продовжувати навчатись навіть під час частих і затяжних миколаївських тривог” – зазначила співзасновниця благодійного фонду savED Анна Новосад.

Кошти на укриття savED збирав минулого літа в межах кампанії “До школи знов”. Тоді команда Української Правди та відкрила власний збір. До зібраних Українською Правдою 4 мільйонів гривень ще 4 мільйони додала благодійна організація Шона Пенна CORE Response, а також понад мільйон зібрала освітянська спільнота Львова та близько 800 тисяч гривень на меблі додав сервіс із пошуку авіаквитків kiwi.

“З початку повномасштабного вторгнення Миколаїв щодня живе в тривогах і чи не щодня під обстрілами. Діти у Миколаєві вже понад два роки не навчаються офлайн в тому числі через відсутність у школах облаштованих укриттів. Саме тому команда Української Правди долучилась до кампанії фонду savED та оголосила власний збір. Ми отримали тисячі донатів від 20 гривень до двох мільйонів й це означає, що наші читачі одностайні – діти мають вчитися! Наші читачі розуміють, що навіть в умовах війни важливо думати про майбутнє», — зазначила головна редакторка Української Правди Севгіль Мусаєва.

Укриття у Ліцеї №55 – це понад 900 квадратних метрів освітніх просторів. Сьогодні це найбільше укриття серед закладів освіти Миколаєва. Завдяки зібраним коштам фонд savED зміг зробити в укритті якісний ремонт, облаштувати декілька окремих просторів з меблями, технікою, якісним освітленням та вентиляцією, аби перебувати в укритті було комфортно та безпечно.

 

"Це дуже особливий проєкт, до якого долучились тисячі українців. Завдяки підтримці людей, які підтримали збір на відбудову укриття та нашій спільній роботі з партнерами, учні 55 ліцею зможуть навчатись під час повітряних тривог не у темному тісному підвалі, а у світлому, просторому та функціональному приміщенні. Коли ми розпочинали проєкт, то хотіли, щоб це сховище було не лише якісним з безпекової точки зору, а й приємним та комфортним для перебування у ньому. Ми раді, що спільними зусиллями нам це вдалося. Вже першого вересня більше тисячі учнів ліцею зможуть нарешті повернутись до навчання у школі, дружити, спілкуватись, вчитись взаємодіяти, а не бачити один одного лише онлайн. І хоч як би мені не подобалось оновлене укриття, я все ж сподіваюсь, що працівникам ліцею та учням користуватись ним доведеться не часто," відзначила Виконавча директорка CORE Response в Україні Ліана Хоровицька.

Довідково

savED – благодійний фонд, що займається відновленням доступу до освіти у громадах, що постраждали від війни. Фонд облаштовує укриття, освітні центри “Вулики”, відновлює постраждалі приміщення шкіл, облаштовує тимчасові освітні простори, а також залучає підлітків до відбудови та розвитку власних громад через програму UActive. Фонд працює у Чернігівській, Київській, Миколаївській, Харківській, Дніпропетровській областях.



Немає коментарів: