понеділок, 18 березня 2024 р.

Як повномасштабне вторгнення РФ в Україну змінило світовий ринок зброї




Вже через 2 роки війни, ми бачимо як вона сприяє поляризації та фрагментації світової торгівлі. Це ж стосується і ринку зброї, деякі країни як Китай починають покладатися більше на свій ВПК, а хтось як Росія приховує свої поставки.

З 2019 по 2023 рік світова торгівля зброєю впала на 3,3% порівняно з показниками 2014-18 років, але кількість зброї, імпортованої європейськими країнами за цей період, подвоїлася порівняно з попередніми п’ятьма роками, і зараз 55 % ввозить саме США.

У 2019 році 31 країна все ще отримувала зброю з Росії, та нині їх кількість впала до 12. У 2019–2023 роках на країни Азії та Океанії припало 68% загального експорту російської зброї, на Індію — 34%, а на Китай — 21%.

Та не дивлячись на такі високі поставки саме в Індію, історично, це був перший п’ятирічний період з 1960-тих, коли поставки з РФ (або СРСР) становили менше половини імпорту зброї в Індію. Тобто залежність від агресора зменшується і це добре.

Говорячи про зміну часток глобальних поставок зброї, варто відзначити, що Європа продемонструвала зростання частки з 11% до 21%, в інших регіонах відбулося незначне скорочення.

Лише Африка є винятком з падінням частки з 8.8% до 4.3%. Росія, чия присутність на континенті розширилася в останні роки, є постачальником зброї №1 для країн Африки, за нею йдуть США та Китай.

Імпорт зброї європейськими державами був на 94% вищим у 2019–2023 рр., ніж у 2014–2018 рр., звісно без України не обійшлося. Зростання частки імпорту зброї в Європу є позитивною тенденцією для нас, адже покращить безпекову ситуацію в регіоні, особливо країн, що покладаються на НАТО. А ми зможемо відповідно отримувати більше зброї в наслідок модернізації армій в Європі.

Особливо ця тенденція помітна по Франції, яка наростила експорт в Індію та Саудівську Аравію задля фінансування виробництва. Париж має на меті забезпечити автономію своїх зброєних сил, щоб мати можливість реагувати коли їм буде потрібно. Побажаємо Макрону удачі!

@OstanniyCapitalist



Немає коментарів: