пʼятниця, 8 грудня 2023 р.

Тюлька - наша риба повернулась на стіл



В Очакові на ринку появилася свіжа тюлька! Та й що. Скаже той, хто не знає, що таке свіжа рибка для Очакова. Це – і смакота, і десятки страв з тюлечки, і постійний рибний ринок, і - можливість ловити її. І на жаль, зараз, неможливість ловити її. Для тих, хто залишився без моря, без виходу до моря, для справжніх рибаків.
Містяни, які обожнюють місцеву рибку, з початку війни і до цього часу були позбавлені можливості її коштувати. Ринок розбомбили.
А до війни на ринку можна було купити в різні сезони різну рибку. Я, особисто, дуже любила кефаль і тюлечку. Кефаль полюбила, коли мене навчили її класно готувати на Кінбурнській косі в кукурудзяному борошні.
А з тюлечкою пов’язано дитинство. Тоді ж вона коштувала дешевше, ніж насіння. Сусідка, тьотя Тоня смажила тюлечку та виносила це щастя у двір на райончику. Дівчата (мама, її подруги, тьотя Тоня, її подруги) мостилися на лавці біля тьоті Тоні і пригощалися смаженою тюлечкою. Звісно, і нам, дітлахам, діставалося смакотні. Й досі люблю маленьку смажену рибку, яку можна їсти, як насіння.
Але не про це. «Нарешті, свіжа тюлька, на ринку у рибному павільйоні та на Будівельників, біля пошти, по смішній ціні, 40 грн за кіло. Звідки? З Бузького лиману, район с. Козирка, Новобогдановка», - повідомив містян відомий рибак-підприємець Олександр Громовий.
Це повідомлення в https://www.facebook.com/groups/165760013957695/posts/1616878992179116
Звісно, були питання. Чи насправді погранці дають дозвіл на вихід до Дніпробузького лиману, чи все законно. Відповідь така, - «звісно дозволяють, з військовими та обласною владою теж усе погоджено, усе абсолютно законно і офіційно».
«Здрастуйте, а фіріна єсть?», - питають на сторінці. На жаль, немає. А Наталія Чернозуб, щиро ділиться, – «Ах, тюлечка та в томатику, наша рідненька!!!»
Для очаківців сам факт появи свіжої тюлечки на ринку, який обстріляли сволоти, це певне символічне явище. Рибка буде нашою!
Повідомила Олена Івашко.


Немає коментарів: