четвер, 17 серпня 2023 р.

Сучасні інвестори не розуміють впливу геополітики




Майже 30 років тому почалося широко поширене переконання, що глобалізація являє собою переплетення регіональної економіки та кінець геополітики, яка впливає на інвестиції, за винятком країн, що розвиваються на периферії.

До повномасштабного вторгнення РФ в Україну минулого року, ми пережили період глобального спокою. У результаті багато інвесторів забули, наскільки геополітика може бути центральною для

прийняття інвестиційних рішень.

Було три причини, чому геополітика відійшла на другий план у рамках інвесторів. По-перше, ейфорія, яка настала після розпаду СРСР, помилково переконала багатьох, що ми вступили в епоху демократичної політики в усьому світі, а західні держави володіють найбільшою військовою могутністю, про що свідчить війна в Іраку на початку цього століття.

По-друге, існувало хибне переконання, що глобальна економіка є новим явищем, хоча насправді міжнародна торгівля бере свій початок із давніх часів.

По-третє, зростала ідея, що цей взаємозв’язок призведе до припинення конфлікту між націями, а геополітичні труднощі більше не впливатимуть на економічний ландшафт.

Можна стверджувати, що зерна нової ери були закладені з «дипломатією пінг-понгу» 1970-х років і початком перетворення Китаю в економічну наддержаву, якою вона є сьогодні. Це створило широкі можливості для інвесторів, які не помітили неминучого зростання суперництва між Пекіном і Вашингтоном.

Зараз взаємні обмеження в рамках торговельного конфлікту між США та КНР нагадує нам, що економіка є продовженням політики іншими засобами. Тому інвесторам, щоб заробляти потрібен новий набір навичок.

Менеджери, які можуть орієнтуватися в сучасних геополітичних ризиках, є тими, хто найкраще підходить для отримання довгострокових стабільних прибутків. Ті, хто не враховує такі ризики, можуть не просто відчути тимчасову нестабільність, а і втратити всі гроші своїх клієнтів — як ті, хто інвестував у російські активи.

Галузь має розглянути, звідки вони набирають персонал, наприклад, щоб мати правильні перспективи та досвід. Випускники з політичними та історичними ступенями сьогодні такі ж важливі та актуальні, як і ті, хто вивчав фінанси та економіку. Різноманітність думок стає дуже важливою.

Звичайно, ми повинні продовжувати розглядати вплив монетарної політики, а також економічні та природні ризики в поєднанні з ефектами геополітики. Багато з цих факторів взаємопов’язані, наприклад, можливість масових міграцій, викликаних ідеологічними примхами окремих держав або зміною клімату.

Увага до цих геополітичних ризиків може стати вирішальною для кінцевого результату.


Немає коментарів: