середа, 19 липня 2023 р.

Книг про перший рік війни побільшало



У Львові вчора відбулась презентація нової книги британського журналіста Люка Гардінґа «Вторгнення. Кривава війна Росії та боротьба України за виживання». Британський журналіст, письменник і премійований іноземний кореспондент газети The Guardian писав репортажі для своєї авдиторії, а тепер під однією обкладинкою в перекладі українською видана книжка у видавництві Vivat.

24 лютого 2022 року Люк Гардінґ був у Києві. Від перших днів повномасштабної війни він спілкувався з українцями, їздив у гарячі точки, фіксував свідчення й описував події, щоб показати світові звірства російських окупантів в Україні. Його дуже бентежить симбіоз популізму, що захлиснув острів та російської пропаганди + "трампізму", що спотворює інформацію про російську агресію.  Тому й словом вирішив землякам допомогти розібратись у сенсі війни українців за збереження держави та нації. Це дуже нам корисно, бо в обличчі Люка ми маємо розумного автора. Зібравшись читачі, серед яких було парочка ВПО з Херсону та Миколаєва, різноманітні питання задавали. І хоча львів'яни про політику питали, гості з Півдня все більше про роль саме російської культури та її діячів у цій війні. Гардінг зізнався що читав Буніна, Чехова, Довлатова в Лондоне, але вважає що російська культура нам ворожа, через свої наративи. А українці, якщо й "поставлять на пузу" її споживання - швидше переможуть.
- Діалоги між українцями та росіянами - не на часі!


Зеленського він назвав більш органічного  в ролі рішучого президента воєнного часу що записує щодня відео звернення, ніж західні лідери. Але після перемоги йому слід покинути політику, бо процес відновлення України потребує іншого лідера...
Свого теперішнього сміливого фіксера Люк "зустрів" через офіціанта у львівському ресторані "Атлас" й дуже високо оцінює його внесок у збір інформації. Серед українських авторів читав англійською Н.Гуменюк, та А.Куркова. Але вважає, що місцевим журналістам давно можна доручати "вісті з полей", що й радить західним медіа.

А в той же час у Миколаєві з видавництва Ірини Гудим надійшла новина про вихід першої книги нового автора А.Половенко "24.02.2022" в жанрі особистих переживань мешканки фортеці на Бузі. 


Презентація відбудеться 03.08.2023 о 16.00 в Центральна бібліотека ім.М.Л. Кропивницького м.Миколаїв і обіцяє бути цікавою!
В.Головченко.


Немає коментарів: