вівторок, 11 липня 2023 р.

Домашнє завдання одеситам з переіменування




Чергову порцію топонімів напередодні 500 дня війни Одеська міськрада запропонувала громадянам для "порадитись". Одеський міський голова Геннадій Труханов видав розпорядження провести електронне громадське обговорення з питань перейменування об'єктів топоніміки на території міста Одеси. Як зазначається в розпорядженні міського голови цього разу йдеться про 49 топонімів.
На наш погляд самим "складним" пропонується переіменування Вільямса на Євгена Чикаленко. Одесити, що мешкають на цій довгій вулиці з багатьма будинками, особливо, хто вчився ще в радянський час, не можуть в більшості доброго слова сказати про цього агронома та мецената, що мешкав колись в Одесі.

Зокрема мають змінити назви вулиці, які носили імена композитора Глінки. Цю вулицю у київському районі пропонують назвати "Музичною", а провулок його ж імені - Мелодійним.

Лермонтовський провулок пропонують назвати провулком Джевецького - польського інженера, конструктора, винахідника та теоретика проєктування авіації та суднобудування.

Провулок Маяковського пропонують перейменувати у "провулок Футуристів", а Вулицю Достоєвського переназвати ім'ям Драгоманова. Щодо провулка Достоєвського, то його пропонують назвати "Історичним".

Вулицю названу на честь живописця Васнецова пропонують назвати ім'ям художника Ждахи - українського ілюстратора і художника.

Електронне обговорення проводитиметься на веб-порталі Одеської міської ради «Соціально активний громадянин»: citizen.omr.gov.ua у спеціальному електронному сервісі «Громадське обговорення».
Було б непогано, якби до 10 вересня, поки буде тривати опитування заклади культури міста проведуть просвітницькі заходи стосовно персон, на ім'я яких проводиться деокупації топонімів. Нагадаю, сенс був позбавитись від уживання імен людей які нагадували про радянський, та імперський період українського народу.
В.Головченко.


Немає коментарів: