четвер, 15 червня 2023 р.

Збирання на навчання в аудиторіях під час війни наражає на небезпеку



Все гучніше адміністратори освіти в Україні згадують, що треба повернути здобувачів освіти в офлайн формат. Вчорашній ракетний обстріл Одеси в чергове нагадав, деяким особливо вмотивованим освітянам, що воєнний стан не чим не "лагідніше" за епідемію. Підступний ворог може вдарити по школі та університету будь-яку годину доби. Вчора була ніч, коли декілька корпусів "Одеської політехніки" лишились скла на вікнах. Дісталось й гімназіям за рогом. Кажуть ніхто не постраждав, но то - диво. Бігти під час тривоги класом, чи групою до укриття, ще той - квест. Особливо в таких містах, як Миколаїв, де 80% освітніх закладів зазнали тих чи інших уражень. Є школи в яких немає 1-єї стіни, а є університети, де відсутні цілі поверхи. Майже у всіх - неналежний стан пристосованих сховищ у підвалах. Я вже не кажу за фізичний стан викладачів, більшість з яких мають поважні літа.


Впевнений, що фахівці з масової цивільної безпеки порадять міністерству освіти не "тягти" до класів, та аудиторій на навчання очно до закінчення воєнного стану. А якщо будуть намагатись, батьки мають власну думку голосно висловити.

Життя - важливіше за право отримати аудиторні навчальні послуги. 2 роки карантину довели, що якість навчання геть не залежить від присутності під одним дахом в школі/університеті.

Під час війни краще подбати про безпеку всіх учасників освітнього процесу!

В.Головченко,
 викладацький стаж 29 років.



Немає коментарів: