вівторок, 23 травня 2023 р.

Свято української морської піхоти




23 травня 1918 року гетьман Павло Скоропадський видав указ України по Морському відомству «Про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби». Вже дев'ятий рік поспіль цього травневого дня ми відзначаємо силу та мужність українських морських піхотинців, шануємо тих, хто поклав своє життя в боротьбі за свободу та цілісність України, і вітаємо всіх причетних із професійним святом!

Слава морській піхоті!

Слава Україні!

Наша довідка:

23 травня 1918 року гетьман Павло Скоропадський видав наказ № 70 «Про початок формування бригади Морської піхоти в складі трьох полків для несення служби». Було визначено, що до складу кожного полку входять три курені (батальйони), а кожен з куренів має по 4 піхотні і по одній кулеметній сотні (роті). 15 липня встановлено уніформу морської піхоти.



За планами Морського відомства Української Держави, 1-й полк морської піхоти мав дислокуватися в Одесі, 2-й – у Миколаєві, 3-й – у Херсоні. Передбачалося також створення трьох ескадронів морської кавалерії – в Одесі, Очакові та на Перекопі. Підрозділи морської піхоти призначалися для берегової оборони та проведення десантних операцій. Формуванням бригади займався відділ морської піхоти Головного морського штабу Морського міністерства на чолі з підполковником Гаврилом Никогдою. До кінця правління Павла Скоропадського формування бригади так і не було завершене.


Немає коментарів: