вівторок, 11 квітня 2023 р.

ІРИНА ШИШКІНА ТА ЇЇ «АДАПТАЦІЯ»


«Моя валізка внутрішня, вона з іншим вмістом, і у ці полички вона не вміщується» - заявила наша героїня під час інтерв’ю.

ХТО Ж ТАКА ІРИНА ШИШКІНА І ЧОМУ МИ РЕКОМЕНДУЄМО СЛІДКУВАТИ ЗА ЇЇ ТВОРЧІСТЮ? 

Давайте ЗНАЙОМИТИСЯ!

- Знайшла інформацію про те, що Ваші роботи відносять до жанру «експресіонізм». Чи  є так насправді?

- Я з цим згодна. Проте, власний стиль самій виявити дуже важко. Спочатку я намагалась це зробити, але я не настільки «підкована» в цьому. Я вчилась за напрямком «Архітектура», ходила до художньої школи, лише коли була маленькою. Тому це було хобі. І прийшла до цього лише зараз. Тому зараз я багато вчусь.

- Виставка отримала назву «АДАПТАЦІЯ». (тільки відбулась в стінах WEArt музею) Чому саме така назва? Адаптація до чого саме?

- Моя виставка називається «Адаптація», тому що це моя особиста адаптація до нових умов. Усі картини були написані на початку 2020 року. Я тоді ніби познайомилась із собою. У мене була особиста революція внутрішня на той момент. Я спочатку прийняла себе, а потім намагалася нову себе вбудувати у соціальну середу. До людей.

 

- Одна з картин, що вразила особисто мене - це картина, на якій зображено плем’я, де зліва спокійне життя, а праворуч - червоний захід сонця та випалена земля. Чи це алюзія на сьогодення?

- Центральною фігурою цієї картини є Ніна Саймон, як голос свободи, голос покоління. Коли я писала цю картину, я вирішила, що я - первісна людина, моя печера це багатоповерхівка і писала, наклеївши холст на стіну та малювала крейдою. Взагалі, я хотіла передати те, що найголовніше - це творення себе. Ця картина була останньою перед війною. І так, це алюзія на сьогодення.

- 12 дітей - це також алюзія на апостолів?

- Так! Це про те, що ти можеш бути будь-яким і про те, що людина - ситуативне створіння. 



- Прочитала інформацію про те, що за освітою ви - архітектор.

- Так, я архітектор за освітою, містобудівник. Я завжди малювала, але я така пізня квіточка, скажімо так, і в кінці 2019 я закрилася вдома і почала писати. У грудні 2021 я видала свою першу картину маслом. І це всі роботи за 2 роки. У 2022 році я написала останню картину з цієї серії.



- Що саме надихає на творчість?

- Слова - це моя зброя. Але мене треба бачити в моменті, щоб я могла це все пояснити. Тому я малюю. Я накоплюю інформацію в собі, і малюю. Моя валізка внутрішня, вона з іншим вмістом, і у ці полички вона не вміщується.  

- Що надихає Вас на творчість?



Люди, я пізнаю світ через них. Це мене надихає. Релігія, наука та людина! Я люблю за ними спостерігати.


- Плануєте ще виставки в майбутньому?


Так, звісно! Але не знаю, де вона буде. Це не одноразова акція 100 відсотків.
Питала й фотографувала роботи 
Ю.Ширяєва.


Немає коментарів: