субота, 25 лютого 2023 р.

Журналісти - не мішені




Рік повномасштабної російської агресії проти України показав, що окупанти розглядають українських журналістів як бажану мішень. За цей час в Україні вони вбили щонайменше 50 медійників, доля ще декількох залишаються нез’ясованою.
 За верифікованими даними НСЖУ, серед загиблих – 8 журналістів, які виконували професійні обов’язки; 
13 медійників – цивільних жертв; 
29 представників ЗМІ, які мобілізувалися для захисту України у лавах Сил оборони. 
Офіційне розслідування цих убивств триває. Проте вже зараз можна стверджувати, що частину журналістів, які виконували свої професійні обов’язки, розстріляли навмисне.

«На жаль, особливістю цієї війни є те, що не діє міжнародне право, яке захищає журналістів як представників цивільної професії, – каже голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Брендування «Преса» на автомобілях та бронежилетах стає додатковою спокусою для окупантів відкрити вогонь. Ми маємо численні приклади, які доводять, що ворог хоче, щоб журналісти в Україні замовкли. Росіяни мало не відкритим текстом визнають, що незалежна, неконтрольована преса є загрозою їхній спробі окупувати нашу країну, оскільки руйнує пропагандистську бульбашку, в яку росіяни хочуть занурити населення тимчасово окупованих територій».


Немає коментарів: