четвер, 9 лютого 2023 р.

Україна: ЄС підтримує розмінування звільнених територій додатковою програмою на 25 мільйонів євро




На полях саміту Україна-ЄС, що проходив у п’ятницю в Києві, високий представник/віце-президент (HR/VP) Жозеп Боррель оголосив про надання Україні додаткової підтримки у розмірі 25 мільйонів євро для розмінування звільнених територій, тимчасово окупованих російськими військами. 

« На територіях, звільнених Збройними Силами України, виявлено значну кількість мін та інших вибухонебезпечних предметів. Ми надамо до 25 мільйонів євро на підтримку зусиль з розмінування в цих загрозливих районах. Захист мирного населення та його засобів до існування є пріоритетом. », - сказав HR/VP Borrell [повна стенограма доступна тут]

Ці міни та вибухівка, залишені, становлять небезпеку ще довго після того, як агресор змушений був відступити. Це загрожує поверненню цивільного населення та пожвавленню економічної діяльності, особливо в транспортному та сільськогосподарському секторах. Тому розмінування є дуже важливим для безпечного продовження реконструкції.

Додаткове фінансування, оголошене сьогодні, включатиме основне обладнання для українських державних операторів протимінної діяльності та підтримку спроможності української влади ефективно керувати національним сектором протимінної діяльності.

Додаткова підтримка ЄС зміцнить спроможність української влади протистояти масштабному забрудненню, спричиненому мінами та вибухонебезпечними залишками в контексті агресивної війни Росії проти України.

Фон

Масштабне забруднення землі загрожує цивільному населенню, що повертається, і особам, які першими реагують, і перешкоджає використанню та відбудові важливої ​​цивільної інфраструктури. Це також перешкоджає відновленню економічної діяльності, зокрема в транспорті, торгівлі та сільському господарстві. У відповідь на величезні потреби українська влада проводить масштабні дослідження та розмінування та має забезпечити відповідність міжнародним стандартам протимінної діяльності, що вимагає важливих можливостей планування та координації, а також спеціалізованої експертизи та обладнання для розмінування.

Ця нова дія ще раз підкреслює, що ЄС підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно, у подоланні довгострокових наслідків агресивної війни Росії.


Немає коментарів: