неділя, 29 січня 2023 р.

Новий європейський проєкт RADAR - Підвищення обізнаності про дезінформацію


Поширення дезінформації є постійним викликом для демократичних суспільств у Європі. Він може підірвати демократичні процеси формування громадської думки та сприяти соціальній поляризації. Крім того, мінливі цифрові комунікаційні ландшафти та соціальні платформи значною мірою сприяють поширенню дезінформації.


Неправдива інформація може мати особливо серйозні наслідки в чутливих і суперечливих сферах соціального співіснування, наприклад, у дебатах про притулок і міграційну політику або в питаннях рівного ставлення до меншин. Зміна клімату є постійно актуальною глобальною проблемою. Заходи щодо боротьби зі зміною клімату та сприяння стійкості визначають довгострокову політику в Німеччині та ЄС, впливають на економічні інвестиції, а також виявляють соціальні розбіжності. Це робить конкретну кліматичну політику спірною сферою, схильною до дезінформації. Дезінформація, яка має на меті довести, наприклад, що глобальне потепління не можна приписати діяльності людини, служить

Тому важливо не тільки визнавати дезінформацію в політичних дебатах і в повсякденному житті, а й розробляти ефективні політичні заходи для боротьби з нею.

Мета та зміст проекту


Проект RADAR (Raising Awareness on Disinformation Achieving Resilience) створює публічну дискусійну платформу для обміну інформацією на тему дезінформації та способів протидії їй.

RADAR об’єднує інститути-партнери з п’яти європейських країн для обговорення розпізнавання та протидії дезінформації у відповідних країнах. Експерти з науки та політики беруть інтерв’ю, громадяни діляться своїм досвідом та знаннями. На семінарі молоді європейці інтенсивно займаються заходами проти дезінформації та розробляють варіанти дій для ЄС.

Функціонування та структури дезінформації досліджуються у світлі різних тем і політик: які суб’єкти беруть участь у поширенні та який вплив може мати дезінформація на демократичні процеси та дебати, наприклад, у міграційній політиці чи правах ЛГБТІК?

IEP розглядатиме дезінформацію, пов’язану зі зміною клімату та кліматичною політикою.

На підсумковій конференції в Брюсселі буде підсумовано досвід і враження від проекту та розроблено рекомендації щодо дій для ЄС.


Немає коментарів: