вівторок, 20 грудня 2022 р.

Евакуація херсонців до Одеси вже проблематична


 

Після деокупації Херсону багато місцевих мешканців, що опинились на 8 місяців в окупованому місті почали активно полишати місто. Неможливість користуватись комунальними сервісами, такими як тепло та водопостачання й електрифікація змусили тікати до сусідніх міст. В Одесу стабільно щодня 100 людей переселяється з Херсону. В деякі дні до 400 кажуть в департаменті соцзахисту Одеської ОДА. Але Одеса вже прийняла понад 134 тисяч ВПО (внутрішньо переміщених осіб) з Миколаєва та того ж Херсону, Запорізької області. Банально немає місць. Комерційна нерухомість теж не безрозмірна.

А тим часом державні місцеві служби у Херсоні щодня відправляють до Хмельницького земляків потягом. Але, роблять якось це без інформування, чи дуже несміливо. Комунікації точно вкрай кволо відбуваються. Десятки, а то й сотні різного штибу херсонських пабліків та сайтів не можуть щодня зібрати один потяг охочих переїхати безкоштовно глибоко в тил. А приватні авто перевізники, за підвищені гроші вивозять до жд вокзалу Одеси щодня не організованих херсонських мешканців, висаджують й...

Вон починають шукати притулок. А його немає - розводять плечима в одеській ОВА. Ще б пак. Міста компактного розміщення людей в місті давно заповнені. В деяких громадах за 200 км - ще є, але небагато, до того ж не всі мають електроживлення. Тому дійсно краще переїхати на Поділля. 

Але хто і як про це широко повідомить, та ще пояснить херсонцям -  невідомо. Самі активні давно вже поїхали... Медіа місцеві не дуже активні, а Одеса завжди була "магнітом".

С.Лиманов. 




Немає коментарів: