субота, 19 листопада 2022 р.

Отримали перше дослідження життя в окупованому Херсоні




Група соціологів та фахівців інформаційних технологій зробили дослідження: як сприймають обмеження свободи пересічні херсонці. 
Цей сумний досвід Херсонської області має вивчатися і робитись правильні висновки та конкретні дії. 
У самий розпал окупації, у червні-липні, коли росія вважала, що вона тут "завсігди", - були проведені глибинні інтерв'ю з людьми, які на той момент проживали в окупації, або тільки як виїхали.
Це інтерв'ю з фахівцями різних галузей, спеціалістами, серед яких були керівники та співробітники громадських організацій, волонтери, підприємці, представники місцевого самоврядування, працівники закладів освіти, журналісти.
На основі цих інтерв'ю був створений звіт, в якому багато цитат та розповідей.
Про підготовку до великої війни, про перші дні окупації, про життя в умовах окупації, про контакти з окупантами, про колабораціонізм та співпрацю, про думки людей та їхні моделі поведінки в таких умовах, їхні поради, виходячи з досвіду.
А ще у звіті є коментарі юриста на ті чи інші дії, ситуації та думки людей в окупації.
Не забуваємо, що 70% Херсонської області досі окупована. І там зараз, на відміну від червня-липня, окупанти вже розуміють, що вони там вже нє навсєгда. І їхня модель поведінки відмінна від тієї, що була 4, 3 або навіть 1 місяць тому.
І було б важливо повторити таке дослідження, але це стає ще більш небезпечно та складніше для респондентів.
Наш звіт можете завантажити за посиланням у коментарі.
Картинка - згенерована нейромережею mindjorney на наш запит "українці в клітці".
Ю.Антощук.


Немає коментарів: