вівторок, 16 серпня 2022 р.

ДИСТАНЦІЙНА ОСВІТА ДЛЯ БАГАТЬОХ ТЕРИТОРІЙ НАРАЗІ Є ЄДИНИМ МОЖЛИВИМ ВИХОДОМ






Дистанційна освіта для багатьох територій наразі є єдиним можливим виходом для того, щоб підтримати освітній процес. До навчання офлайн нині готові не більше 30% шкіл, але і їхня робота може зупинитися через важкий опалювальний сезон. Альтернатива – приватні школи-пансіонати, які ініціює громадськість за підтримки бізнесу.


Про це заявив освітній омбудсмен Сергій Горбачов під час панельної дискусії “Захист прав та інтересів дітей в умовах війни” в Українському кризовому медіацентрі.


«Дистанційна освіта для багатьох територій наразі є єдиним можливим виходом для того, щоб підтримати освітній процес, бо діти мають навчатися за будь-яких умов”, – сказав він.



За даними Міністерства освіти, лише 30% шкіл в Україні готові до того, щоб діти прийшли вчитися офлайн, у ДСНС називають ще меншу кількість – 12%. Горбачов підкреслив, що школи не мають проєктів укриттів, система освіти не була до цього готова. Крім того, Україну чекає важкий опалювальний сезон, відповідно школи не зможуть працювати і через холод.


«Ми маємо дуже швидко змінити парадигму навчання. Ми можемо поселити дітей-переселенців в форматі пансіону на 10 місяців, щоб це було навчання із постійним проживанням, нехай навіть це буде 50 дітей. Ми просимо підтримки бізнесу і держави”, – розповіла керівниця ГО «7fields» Оксана Волжина.


«7fields» вже має подібний успішний досвід. ГО за підтримки бізнесу та міжнародних партнерів організувала табір на Київщині, де 300 дітей отримали можливість відпочити влітку, знайти нових друзів та отримати індивідуальну фахову психологічну підтримку.


«Цей досвід, звісно, є локальним. Але саме з таких заходів складається загальна картина... За даними на 2020 рік, утримання однієї дитини в звичайній школі коштує 22,4 тис. грн на рік. Це без харчування», – додав Горбачов.


Якщо говорити про пансіон, то необхідно подвоїти цю суму – утримання однієї дитини у школі-пансіонаті обійдеться приблизно у 50 тис. грн на рік. Тож дуже важливою буде фінансова підтримка бізнесу.


«Один із проектів, у якому ми нещодавно взяли участь, це проект реабілітації дітей на базі “7fields”… Скоро новий навчальний рік, і нам би дуже хотілося, щоб усі діти мали можливість повноцінно його зустріти як учні. Бізнес буде це підтримувати по мірі можливості, це наша соціальна відповідальність», – заявив директор «АСБІС Україна» Віталій Мельниченко.


Компанія «АСБІС Україна» профінансувала частину літніх змін табору «7fields». Засновники табору сподіваються на продовження свого проекту в новому форматі і мріють із 1 вересня приймати дітей-переселенців вже як школа із постійним проживанням. Наразі не всі діти з числа ВПО мають досить хороші умови проживання, які б дозволили комфортне навчання онлайн. Не менш важливою є психологічна реабілітація, яку можуть забезпечити психологи «7fields».


Немає коментарів: