пʼятницю, 29 липня 2022 р.

Факти щодо зради присяги




Кремль впровадив у держапарат України таємних агентів, які за допомогою підкупу та умовлянь мали підготувати ґрунт для російського вторгнення, йдеться у розслідуванні агентства Рейтер.

Ось найцікавіші факти з публікації:

📎 Російські військові 24 лютого дійшли до Чорнобильської АЕС, проте менш як за дві години без бою, 169 бійців Нацгвардії України склали зброю. Це було не випадковістю, а частиною запланованої Кремлем операції. Посилаючись на п'ять джерел, яким було відомо про підготовку Росії до війни, Рейтер пише, що завдяки допомозі цих агентів, Москві мало знадобитися лише невелика кількість військових і кілька днів, щоб домогтися звільнення чи капітуляції.



📎 Журналісти агентства змогли ознайомитися з документами слідства та з'ясували, що серед завербованих були, наприклад, українські слідчі, які займалися контррозвідкою.



📎 Крім того, посилаючись на одне джерело, нібито безпосередньо знайоме з планами Кремля щодо вторгнення, Рейтер повідомляє, що російських агентів було відправлено до Чорнобиля ще минулого року, щоб підкупити чиновників і підготувати ґрунт для безкровного захоплення влади.




📎 "Хоча Росія захопила Чорнобиль, її план щодо захоплення влади в Києві провалився. Згідно з численними джерелами в Росії та Україні, у багатьох випадках впроваджені Москвою сплячі агенти не впоралися зі своєю роботою", - пише агентство.



📎 Водночас джерела Рейтер визнають, що російським шпигунам вдалося досягти успіху в одному – вони посіяли недовіру всередині України та оголили проблеми в українській СБУ. Одним із підсумків цього стало нещодавнє звільнення голови відомства Івана Баканова.


Немає коментарів: