четвер, 16 червня 2022 р.

Євробарометр: Європейці визначили оборонну та енергетичну автономію ключовими пріоритетами на 2022 рік





Оприлюднене  дослідження «Євробарометр» показує, що європейські громадяни масово підтримують спільну політику безпеки та оборони і очікують, що ЄС поетапно припинить свою залежність від російських джерел енергії. Опитування також підтверджує велику підтримку дій ЄС у відповідь на російську агресію проти України.

Дії ЄС у відповідь на вторгнення Росії в Україну - Згідно з результатами, опублікованими 5 травня у віснику Flash Eurobarometer, сьогоднішнє опитування підтверджує, що більшість європейців (59%) задоволені діями ЄС у відповідь на вторгнення Росії в Україну і реакцією їхнього власного уряду (57%). Найбільшу підтримку мають гуманітарні заходи (93%), за ними - прийом у ЄС українців, які рятуються від війни (91%). 80% підтримують економічні санкції проти російського уряду, компаній і фізичних осіб, а 70% - фінансування надання і постачання військової техніки в Україну.

Оборона і безпека - переважна більшість громадян ЄС (81%) виступають за спільну політику оборони і безпеки між державами-членами ЄС, тоді як у кожній країні принаймні дві третини респондентів підтримують цю точку зору. Крім того, 93% погоджуються з тим, що країни-члени повинні діяти спільно, коли йдеться про захист території ЄС, а 85% вважають, що співпраця в оборонних питаннях на рівні ЄС має бути посилена.

Енергетична автономія - «Євробарометр» також демонструє широку підтримку цілей плану RePowerEU. На думку 87% респондентів, ЄС має якомога швидше зменшити свою залежність від російських джерел енергії. 80% згодні з тим, що енергетична політика може сприяти захисту стратегічних інтересів ЄС. 86% вважають, що скорочення імпорту нафти і газу та інвестування у відновлювані джерела енергії є важливим для нашої загальної безпеки, а 87% - що підвищення енергоефективності зробить нас менш залежними від виробників енергії поза межами ЄС. 85% хотіли б, щоб ЄС активно інвестував у відновлювані джерела енергії.

Проблеми, пов'язані зі зміною клімату - 85% європейців вважають, що боротьба зі зміною клімату може сприяти поліпшенню їхнього власного здоров'я і добробуту, така ж частка вважає, що це може створити нові можливості для інновацій, інвестицій та робочих місць. Хоча 49% побоюються, що боротьба зі зміною клімату може завдати шкоди нашій економіці, проте 83% вважають, що це може сприяти зменшенню витрат, спричинених у майбутньому більшою екологічною шкодою. Крім того, 81% вважають, що у довгостроковій перспективі поновлювані джерела енергії можуть зменшити ціну, яку ми платимо за споживання енергії.

Основні пріоритети - «Євробарометр» показує, що з огляду на поточну ситуацію європейці вважають оборону і безпеку (34%), а також «досягнення ЄС і його країнами-членами більшої автономії в енергопостачанні» (26%) найпріоритетнішими галузями на 2022 рік. Наступні, з невеликим відривом, - вирішення проблем, пов'язаних із економічною ситуацією (24%), довкіллям та зміною клімату (22%) і безробіттям (21%).

Пандемія коронавірусу - більшість респондентів задоволені тим, як ЄС впровадив стратегією вакцинації (58%), і тим, як їхній власний уряд втілив її (59%).



Для довідки


Дослідження «Спеціальний «Євробарометр» 526 - Ключові виклики нашого часу: ЄС у 2022 році» проводилося через особисте і онлайн опитування з 19 квітня до 16 травня 2022 року в 27 країнах-членах ЄС. Було проведено 26 578 опитувань у 27 країнах-членах ЄС.


Немає коментарів: