суботу, 23 квітня 2022 р.

Заява Високого представника щодо ситуації в Маріуполі



Вже протягом кількох тижнів світ є свідком жорстокої та незаконної атаки Росії на Маріуполь, що призвела до широкомасштабних руйнувань у місті та звірств проти мирного населення, що подаються під викривленим приводом «визволення» міста. Тисячі його жителів були депортовані до Росії або примусово переміщені на непідконтрольні території України.

Попри скоєну Росією криваву розправу, в Маріуполі залишається понад 100 000 мирних жителів, у тому числі близько тисячі осіб, які могли знайти прихисток на металургійному заводі «Азовсталь», який боронять Збройні Cили України.

Ми вітаємо зусилля України з пошуку дипломатичного вирішення ситуації щодо евакуації мирного населення і висловлюємо жаль через те, що Росія не відповідає взаємними зусиллями.

ЄС підтримує заклик України до Кремля дозволити безпечну евакуацію мирного населення з Маріуполя. Необхідно негайно створити гуманітарні коридори із Азовсталі та інших районів міста з необхідними гарантіями припинення вогню до інших частин України. Для тих, хто доставляє гуманітарну допомогу, має бути забезпечений вільний та безпечний доступ відповідно до основних принципів прав людини та міжнародного гуманітарного права.


Немає коментарів: