четвер, 14 квітня 2022 р.

Для українських біженців в Ольштині організували акцію "Під спільним дахом"




Українських біженців та польські родини, в яких проживають українці, запросили на інтеграційну зустріч "Під спільним дахом". Серед запрошених була відома миколаївська журналістка Тетяна Бакоцька, яка поділилась своїми враженнями. Захід провели за ініціативи польського волонтера Аріеля Теліцького в передмісті Ольштина в садибі "Ранчо Януша Койриса". До участі запросили майже 100 людей.

- Для українців, які тікаючи від війни, переїхали до Вармінсько-Мазурського воєводства, це можливість познайомитися, поспілкуватися, поділитися емоціями", - сказав Аріель Теліцький.
Волонтер допомагає українцям від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.


- Це люди, які втратили все. Тому ми допомагаємо знайти житло, даємо продукти, ліки, одяг чи телефонні картки. Допомагають польські благодійники. Працюємо 24 години на добу. Але людям потрібна також і психологічна допомога. Тому виникла ідея організувати таку зустріч, яка за атмосферою нагадує українське весілля зі смачними стравами, розвагами, піснями й танцями, - розповів Аріель Теліцький.

Власник садиби зеленого туризму Януш Койрис запросив організатора заходу Аріеля Теліцького провести цю зустріч на ранчо. Люди, які працюють у садибі, приготували страви польської та української кухні: суп, запіканки, смажені ковбаси, солодощі. Організували прогулянки на конях, ігри для дітей. Дмитро Шпаков та Даріуш Відровський виконували українські пісні.

- Я переїхав у Польщу в 2014 році з Криму. Багато років жив у Миколаєві. Так сталося, що я опинився по цей бік кордону. Тому це мій обов'язок допомагати біженцям. З Миколаєва до Ольштина евакуювалися мої родичі, друзі, однокласниця з родиною, - розповів Дмитро Шпаков.

11-річний Михайло Хода розповів, що приїхав з мамою й сестрою з Миколаєва в Ольштин 4 квітня 2022 року. Під час інтеграційної зустрічі познайомився з багатьма дітьми з України.

 


- Вони приїхали в лютому, і вже ходять до школи. Тому я вирішив, що також хочу навчатися саме в цій школі, бо мої нові друзі будуть мені допомагати. Хочу подякувати організаторам цього заходу та всім людям, які допомагають українцям у Польщі.


Тетяна Бакоцька.


Немає коментарів: