суботу, 16 квітня 2022 р.

Чому Україна переможе?




Чому росія програє: 3 головні причини і кілька другорядних.


1. Ми воюємо за майбутнє, наші вороги - за минуле.
А перемогти в війні за минуле неможливо.


Ми маємо досить чітку картину майбутнього, яка кристалізувалася у 2014 році. Свобода, демократія, Європа, цивілізований світ. І впевнено, хоч і не так швидко як хотілося б, рухаємося до неї.



Відмовитися від цього для нас було і є гірше, ніж померти. "Душу й тіло ми положим за нашу свободу" придумали не вчора.




Росія з початку 2000-х все швидше скочується в архаїку, в часи "минулої величі", в цінності і практики, протилежні перерахованим, до яких була завжди близька історично.




Але інсталювати соціальні практики минулого в одних сферах і розраховувати на збереження модерної спроможної держави в інших - неможливо.




Як наслідок - "блискучі" стратегії і флагмани, які наша крута армія перетворює на субмарини.




Та й в принципі неможливо виграти війну за минуле, бо воно ніколи не повернеться - час плине в інший бік.




2. Росія воює поганою армією, ми воюємо всім нашим класним суспільством.




Їхні воїни не знають за що воюють.

Їхня мотивація - страх і можливість вкрасти міксер.

Їхня техніка - з коробок з-під яєць.




Ми ж не тільки краще оснащені і мотивовані, а й буквально всі так чи інакше допомагаємо фронту. Наше суспільство - відкрите, мережеве й креативне. Їхнє - залякане, вертикальне й закрите.




Та й перемогти суспільство, поки воно б'ється, в приниципі неможливо. Наша історія - тому приклад. Наше існування - тому підтвердження. А наші шанси зараз і, наприклад, 100 років тому - не до порівняння.




3. Росія не може перемогти в цій війні за визначенням.




Перемога в війні - це досягнення миру, кращого ніж до війни.




Це вже неможливо.




Репутаційні втрати росії величезні. Економічні - так само, і будуть ще більшими. Світ уже перерозподіляє економіку і енергетику так, що місця в них для росії залишиться небагато.




Сьогодні, наприклад, Румунія досягла домовленості про видобуток власних енергоресурсів у Чорному морі. Хто має доступ до моря - будують LNG-термінали. Це мільярдні інвестиції, і це легко не розвернути, що б там не відбувалося далі.




Що б росія не робила далі - вона не вийде з цієї війни в кращому стані, ніж була до неї. А вийде в набагато гіршому. Тобто - в переможеною, а вєтой узагалі неіснуючою.




Але найцікавіше, що програш росії не автоматично означає нашу перемогу (бувають і війни, коли всі програють). Тому нам потрібно вміло розподіляти ресурси, бо щоб вийти з цієї війни з тріумфом.




Все насправді залежить від нас - і зараз більше, ніж будь-коли. А це чудові новини. Бо ми за ці майже два місяці показали себе просто з фантастичного боку - сміливими, зібраними й згуртованими. Головне - цього не втрачати.

М.Жернаков.


P.S. Цей пост натхненний лекцією Валерій Пекар на вчорашній зустрічі випускників Школа нового мислення і його статтею "Чому РФ зазнає поразки". Сама стаття з деталями - в коментарях.

До речі, маю прохання. Ви ж маєте купу іноземних контактів. Поширте, будь ласка, серед них англійську версію статті.

Вона там само. Критично важливо зараз привчати наших друзів до цієї думки, щоб ті ще більше ставали на наш бік і не соромитися виділяти допомогу.


Переможемо ✊️🇺🇦


Немає коментарів: