понеділок, 7 лютого 2022 р.

МИ – ПРОФІ. ІСТОРІЇ УЧАСНИКІВ WORLDSKILLS UKRAINE 2021



Триває знайомство з учасниками регіональних відборів конкурсу професійної майстерності WorldSkills Ukraine!

Героями сьогоднішньої історії стали Олександр Пілявський і Владислав Воскобойніков, справжні профі за компетенцією «Мехатроніка». Хлопці навчаються у Вищому професійному училищі №21 міста Миколаїв, до конкурсу готувалися лише декілька місяців, але показали фантастичні результати.
 Ці двоє знають усе про роботу мехатронних систем. Попри те, що їхня підготовка до WorldSkills Ukraine тривала лише кілька місяців, вони стали кращими за компетенцією «Мехатроніка» у своєму регіоні.

Хлопці вчаться в одній групі у Вищому професійному училищі №21 міста Миколаїв за спеціальністю «Телекомунікації та радіотехніка». Перед цим 3 роки вчилися у цьому ж закладі за професією «Електромеханік з ремонту та обслуговування лічильно-обчислювальних машин».

Зараз Владислав і Олександр готуються до національного фіналу. Хлопці розповіли про особисті мрії, поділилися враженнями від участі у WorldSkills Ukraine та навчання в училищі.

Чому обрали саме цю професію?

Саша. Збирати схеми, паяти, збирати та програмувати різні пристрої на Arduino дуже цікаво. Я мрію працювати в Apple, адже вони люблять експериментувати, створюють нову техніку.

Вибір кар'єрного шляху стався просто. Якось до школи прийшли з училища, проводили профорієнтацію. Так я дізнався про цю професію та почав думати про вступ.

Влад. Мене також завжди цікавила електроніка. Оскільки вона потребує обслуговування, ремонту, потрібні й люди, які будуть її лагодити. Тому вирішив обрати цю професію. Мені подобається, що тут можна створювати нові гаджети, технології. У майбутньому це зробить життя інших людей комфортним.

Про заклад я дізнався від друзів, які тут вчилися на той момент.

Батьки хлопців не мають професійної освіти та не пропонували їм вступати в училище після 9-го класу. Це був власний вибір Владислава та Олександра.

Чи плануєте працювати за фахом?

Саша. Так, звісно! Після випуску хочу працювати в училищі, де зараз вчуся. У нас є посада інженера-електроніка. Треба займатися ремонтом техніки та обслуговувати систему відеоспостереження. Я проходив практику на підприємствах Миколаєва, під час якої ремонтував старі гаджети та займався ремонтом техніки. Тобто маю невеликий досвід і добре розумію майбутню роботу.

Влад. Ми тільки на другому курсі, тож питання гостро не стоїть. Я теж думав піти в училище майстром, навчати студентів на курсах як робити заміри радіокомпонентів, складати схеми й таке інше. Але час покаже, як воно буде.

Ви дуже захоплені училищем. Чому?

Влад. Мені подобається як тут викладають, якісніше ніж в школі, але це суто моя думка. У школі було відчуття, що я в потоці з іншими учнями, а тут індивідуальний підхід. Викладачі хочуть не просто розказати теорію, а переконатися, що учні все зрозуміли та зможуть повторити на практиці. Якщо щось не зрозуміло – готові пояснити ще раз і не дорікати. Думаю, якби після 9-го класу тоді залишився у школі – це був би даремно витрачений час.

Саша. Я очолював учнівське самоврядування, спробував себе в ролі стендап-коміка. Саме тут отримав багато нових знань, розвиток і класну професію.

Ще мені директор подобається, Сергій Володимирович Архипов. Він із турботою ставиться до нас, постійно пропонує конкурси, виставки. От як із WorldSkills Ukraine.

Тож про конкурс дізналися від директора?

Саша. Так, він та інші викладачі розповіли про конкурс, запропонували податися на компетенцію «Мехатроніка». На жаль, змагання не передбачають підготовки від організаторів, а в нашому училищі немає окремого предмета з мехатроніки. Багато чого довелося вчити з нуля: програмувати в новому програмному середовищі, розрізнювати радіоелементи, ставити задачу для налагодження поломки.

Близько 2 місяців викладачі готували нас до змагань через онлайн-курси. Коли конкурс перенесли на грудень, ми трохи збавили темп і готувалися більш розмірено. Куратором став Олексій Скоркін і ми вдячні йому за підготовку. Наша перемога – це його результат теж.

Інші учні ВПУ №21 раніше брали участь у WorldSkills Ukraine?

Влад. Так, 3 роки поспіль наші перемагають у регіональному етапі Worldskills Ukraine за компетенцію «Електромонтажні роботи», потім беруть участь у фіналі. У 2022 році з цієї компетенції Миколаївську область представлятиме учень нашого училища Руслан Мірян.

Поділіться враженнями від WorldSkills Ukraine. Що хотіли б покращити?

Саша. Конкурс чудовий. Було б класно, щоб він розвивався та більше учнів брали участь у ньому. Також хочеться більше живого спілкування, а не онлайн-курсів.

Влад. Було б добре, щоб в училищі з'явився предмет «Мехатроніка». Нові покоління теж могли б його вивчати.

А ще особисто мене дуже б мотивувало, якби переможцям пропонували роботу в продуктових компаніях, які мають запит на мехатроніків. Це дуже цікавий напрям і хотілося б пов’язати з ним кар'єрний шлях.

Чи відчували конкуренцію на майданчику?

Саша. Конкретно в нашій команді було повне взаєморозуміння. Десь Владислав більше розуміє механіку, десь я. Інші команди були конкурентами, а отже їх треба було перемогти :)

Побажання учасникам, які не вийшли у фінал

Саша. Не бійтеся, вчіться, не втрачайте жагу до перемоги. Все вдасться!

Вже за кілька місяців дізнаємося результати національного фіналу. Ми впевнені, що хлопці покажуть клас!

Щиро бажаємо удачі та наполегливості усім фіналістам WorldSkills Ukraine.

Пам'ятайте, що ви найкращі :)
Пресслужба МОН.


Немає коментарів: