четвер, 24 лютого 2022 р.

Заява Високого представника від імені Європейського Союзу щодо вторгнення в Україну збройних сил Російської Федерації





Європейський Союз якнайрішучіше засуджує неспровоковане вторгнення збройних сил Російської Федерації в Україну. Ми також засуджуємо причетність Білорусі до цієї агресії проти України та закликаємо її виконувати свої міжнародні зобов’язання.

Ми вимагаємо від Президента Путіна негайно припинити російські військові операції та беззастережно вивести всі свої сили та військову техніку з усієї території України. Росія несе повну відповідальність за цей акт агресії та всі руйнування та втрати людей, які він спричинить. Вона відповідатиме за свої дії.

Військовий напад Росії на Україну – незалежну і суверенну державу – є грубим порушенням міжнародного права та основних засад, на яких будується міжнародний порядок, заснований на правилах.

ЄС разом із трансатлантичними партнерами та іншими однодумцями доклали безпрецедентних зусиль для досягнення дипломатичного вирішення безпекової кризи, спричиненої Росією. Росія не відповіла взаємністю на ці зусилля та натомість в односторонньому порядку обрала суттєву та навмисну ескалацію.

ЄС від самого початку на найвищому політичному рівні дав зрозуміти, що будь-яка подальша військова агресія проти України матиме величезні наслідки та серйозні втрати.

Тому відповідь ЄС включатиме як галузеві, так і індивідуальні обмежувальні заходи, повністю скоординовані з нашими трансатлантичними партнерами та однодумцями.

Росія не повинна мати жодних сумнівів у тому, що ЄС залишиться рішуче одностайним і робитиме подальші кроки у тісній координації з партнерами.

ЄС закликає міжнародне співтовариство вимагати від Росії негайного припинення цієї агресії, яка загрожує міжнародному миру та безпеці у глобальному масштабі.

Ми закликаємо Росію поважати міжнародне гуманітарне право та надавати безпечну і безперешкодну гуманітарну допомогу всім, хто цього потребує. Ми також закликаємо Росію забезпечити безпеку Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

ЄС підтверджує свою непохитну підтримку та відданість незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. ЄС підтверджує свою відданість зміцненню політичної асоціації та економічної інтеграції України з Європейським Союзом. Ми підтримуємо народ України і її демократично обрані інституції та представників.

ЄС також підтверджує свою непохитну підтримку та відданість суверенітету та територіальній цілісності Грузії та Республіки Молдова.




Немає коментарів: