середу, 1 грудня 2021 р.

Зварювальник - повернення тренду


Ранковий пост від The New York Times вчора розповідав:“Вчитель у Дортмунді, Німеччина показує стажерам-іммігрантам, як електрозварювати. Заклик до молодих, здібних мігрантів. Глобальне прагнення залучити іноземців з навичками, особливо тими, які знаходяться між фізичною працею та докторатом з фізики, триває, у той час як пандемія наближається до третьої річниці. Багато багатих країн сподіваються залучити цих молодих працівників швидкими візами та обіцянками постійного проживання.

Криза, пов’язана з Covid, виявила демографічний дисбаланс — багаті країни, що швидко старіють, продукують занадто мало нових працівників, тоді як країни з надлишком молодих людей часто не мають достатньо роботи для всіх. Нові підходи до цієї невідповідності можуть вплинути на всесвітню дискусію щодо імміграції, особливо тому, що європейські уряди розрізняються щодо того, як поводитися з новими хвилями шукачів притулку.

«Ми чуємо те саме звідусіль», — сказав Жан-Крістоф Дюмон, керівник відділу міжнародних міграційних досліджень Організації економічного співробітництва та розвитку. «Якщо ви хочете залучити нових працівників, вам потрібно запропонувати їм привабливі умови».

Деталі:

У Німеччині новий Закон про імміграцію пропонує кваліфікованим фахівцям прискорені робочі візи та 6 місяців для відвідування та пошуку роботи. Канада планує надати дозвіл на проживання 1,2 мільйонам нових іммігрантів до 2023 року. А Ізраїль нещодавно завершив угоду про привезення медичних працівників з Непалу.

Контекст:

пандемія призвела до кількох серйозних змін у глобальній мобільності. Це уповільнило трудову міграцію. Це створило більшу конкуренцію для «цифрових кочівників», оскільки понад 30 країн створили програми для залучення працівників у мобільних технологіях. І це призвело до загального пом'якшення правил роботи для іноземців, які вже перебувають у країні.”

А тут звонят колеги журналісти й запрошують у відрядження до міста атомників - Південноукраїнськ.

Вперше в Україні за сприяння Миколаївського тепловозоремонтного заводу там пройшов конкурс професійної майстерності серед майстрів профтехосвіти за напрямком «Зварювальні роботи».

У рамках 1-го етапу Всеукраїнського конкурсу «WorldSkills Ukraine» за перемогу змагалися й учні професійних ліцеїв. Учасників та гостей приймав Південноукраїнський професійний ліцей, на ультрасучасний базі якого й вдалося провести такий технічно складний конкурс.

Ініціаторами проведення стали саме роботодавці, для яких зварювальники є затребуваними працівниками – МТРЗ (Миколаївський тепловозоремонтний завод)та Судноремонтне підприємство «Вітрило», забезпечивши конкурс усіма необхідними витратними матеріалами та призами.

Організацію, запрошення експертів та суддів взяв на себе Департамент освіти та науки Миколаївської ОДА. Учасники як молоді учні, так і досвідчені зварювальники-майстри представили навчальні заклади Миколаєва, Вознесенська, Южноукраїнська, Первомайська та Кривого Озера.

Всі учасники в рівних умовах за відведений час продемонстрували володіння трьома видами зварювання: ручний дуговий, напівавтоматичний та аргоно-дуговий. Потім технічні експерти та члени журі визначили найкращі зразки та нагородили переможців.

Переможцем – майстром став Євген Наєнко (Миколаївський професійний суднобудівний ліцей ім. Героя Радянського Союзу В.А. Гречишнікова), переможцем – учнем став Андрій Олійник із Вознесенського професійного ліцею.

Заохочувальний приз також отримав учень Південноукраїнського професійного ліцею Максим Барановський. Дівчата брали участь, але поки залишились без нагород

– Ми як ніхто розуміємо, наскільки важливо підвищувати майстерність зварювальників, а також вирощувати нові «золоті руки», – прокоментував ідею конкурсу зварювальників Євген Симченко, засновник Миколаївського тепловозоремонтного заводу. – Такі конкурси складні технічно, вимагають особливого підходу та підготовки, але саме такий формат дозволяє зварювальникам різних поколінь та професійного рівня зустрічатися, демонструвати свої вміння, бачити переваги та недоліки у роботі колег, оцінювати свій особистий рівень володіння зварювальними технологіями. Професія зварювальника сьогодні знову дуже потрібна, і ми сподіваємося, що конкурс стане щорічним і збільшить свою масштабність.

А я згадав як колись на судноверфі малечею вперше подивився на шов розплавленого металу через щіток з чорним склом … і вирішив для себе: краще працювати головою.

До речі, сусід по дачному кооперативу, якому наступного року 70 виповнюється, до сих пір відїзжає на вахти до Норвегії зварювальником. Під час криз, особливо великий попит на навички роботи руками. І в Україні намагаються у молоді ті скіли

плекати. Але треба поспішати, щоб не програти тим самим німцям у гонитві за вправними руками.

В.Головченко.

Фото Т.Жареновой.





Немає коментарів: