середу, 27 жовтня 2021 р.

За фінансування данського уряду та підтримки МОП, запрацював сучасний центр для підготовки автослюсарів




У місті Сарни Рівненської області почав свою роботу Центр технологій на автомобільному транспорті «Північ», створений на базі Вищого професійного училища №22. У тренінговому центрі проходитимуть підготовку спеціалісти за широко затребуваними в області професіями: «Рихтувальник кузовів» і «Майстер з діагностики та налагодження електронного устаткування автомобільних засобів».

«Дякую за підтримку Уряду Данії та Міжнародної організації праці. - зазначив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль на урочистому відкритті тренінгового центру. - Завдяки їм учні закладу зможуть отримувати практичні навички на новітньому обладнанні. Цей заклад є продовженням нашої філософії підняття рейтингу фахової професії. Адже економіку області створюють саме робітничі професії. Наразі 41% учнів обирають професійну освіту. Це найвищий показник в Україні».






Центр технологій на автомобільному транспорті «Північ» був створений за активної співпраці та співфінансування проекту Міжнародної організації праці «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», що діє за підтримки уряду Данії, департаменту освіти і науки Рівненської ОДА, Сарненської міської громади та обласного центру зайнятості. Зокрема, Міжнародна організація праці закупила обладнання для центру на суму у розмірі 3 млн грн (110 000 доларів США). Вище професійне училище №22 інвестувало у створення центру близько 800 тисяч грн, Сарненська міськрада – 500 тисяч грн.




Так, серед обладнання, придбаного МОП - газоаналізатори, установки для перевірки свічок запалювання, димогенератори, балансувальні вертати, шиномантажні стенди, діагностичні сканери, дископравні верстати, прилади для вирівнювання світла фар, стенди для дагностики форсунок та інша техніка, необхідна для навчання автослюсарів та автомеханіків.

Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук зауважив, що наразі організація впроваджує низку подібних пілотних проєктів, і два з них - у Рівненській області: Сарнах і Млинові.




«Наша співпраця із сферою зайнятості в Сарнах демонструє, яким чином проект може працювати в Україні. Переконаний, що сюди будуть приїжджати інші міжнародні партнери та знайомитися з вашим досвідом. Приємно, що нам вдалося у співпраці з Урядом Данії розгорнути потужний проект, який би сприяв вирішенню завдань із забезпечення ринку праці України кваліфікованими кадрами», - сказав Сергій Савчук.

За словами директора департаменту освіти і науки Рівненської ОДА Петра Коржевського, люди які навчатимуться у навчально-практичному центрі зможуть не лише отримати професію, а й згодом зможуть започаткувати власний бізнес.




«Велика ідея проекту – знайти людей, які хочуть змінити своє життя, обрати професію, навчитися формувати бізнес-план та отримати на це кошти. За ці кошти купити відповідне обладнання, зареєструватися підприємцем і створити свій бізнес. Двері цього закладу відкритті для всіх людей області, які навчаються і вчать даній професії. Центр має якісне технологічне обладнання, яке не чим не поступається аналогам», - сказав Петро Коржевський.

Керівник проекту МОП, що підтримав відкриття тренінгового центру, старший технічний радник Джемал Ходжіч, розповів, що відкриття центру здійснюється у рамках діяльності місцевого партнерства зайнятості, ініційованого МОП. Така ініціатива покликана підтримати місцеві ринки праці та планується до затвердження Міністерством економіки України на національному рівні вже найближчим часом.

«Це, власне, майбутнє для України – коли місцеві зацікавлені сторони обєднують свої зусилля для вирішення проблем на місцевому ринку праці. Звісно, для вирішення освітніх проблем, місцевим закладам освіти слід оновлювати освітні програми і навчати навичкам, які відповідають потребам роботодавців на цьому ринку праці», - зазначив Джемал Ходжіч.




Директор обласного центру зайнятості Рівненської області Іван Ткачук розповів, що наразі до місцевого партнерства зайнятості у Рівненській області входять Млинівська і Сарненська громади, департамент освіти Рівненської ОДА, громадські організації, роботодавці та служба зайнятості. На базі новоствореного центру буде також здійсюватись перенавчання спеціалістів, що спрямовуватимуться центром зайнятості.

Заступник Сарненського міського голови Іван Назарець подякував МОП та уряду Данії за підтримку і висловив сподівання на приріст підприємництва у місті, завдяки відкриттю тренінгового центру для автослюсарів та автомеханіків. За словами Назарця, зокрема, це також повинно зупинити відтік ключових кадрів за кордон.



Немає коментарів: