понеділок, 6 вересня 2021 р.

Євреї святкують Рош-га-Шану - єврейський Новий рік




Увечері 6 вересня євреї в усьому світі починають відзначати єврейський Новий рік - Рош-га-Шану. За іудейським календарем настає новий 5782 рік, святкування якого триватиме два дні - до вечора 8 вересня.

У цей день існує традиція сурмити в баранячий ріг - шофар, звуки якого закликають до молитви і сповіщають про настання свята. Вважається, що свято Рош-га-Шана символізує не тільки створення світу, а й день, коли Бог визначає долю кожної людини, роблячи записи в Книгу доль.

На святковому столі кожної єврейської родини в цей день обов'язково присутні гранат або яблука і мед, які символізують побажання солодкого нового року, а також хала - здобний хліб. Тому традиційними стравами в Рош-га-Шану є запечені яблука з медом, шарлотка, фарширована риба, медові кульки, медові пряники, медовий пиріг. Крім того, під час святкування забороняється вживати гірку або кислу їжу, щоб наступний рік не приніс гіркоту і нещастя.

Більше дізнатися про новини єврейського світу, кулінарії, гумор, життя в Ізраїлі можна на JCC Online - онлайн-телебаченні для російськомовних євреїв з країн СНД, яке було запущено на платформі YouTube в кінці 2020 року за підтримки JDC, однієї з найбільших єврейських гуманітарних організацій в світі.



Довідка:

«Джойнт» (JDC) – найпотужніша єврейська гуманітарна організація, що діє більш ніж у 70 країнах. Вже більше 30 років вона рятує життя євреїв та розвиває єврейську спільноту на території колишнього Радянського Союзу.




Немає коментарів: