четвер, 23 вересня 2021 р.

Медіа вчаться створювати ринок енергоефективних послуг



21 вересня 2021 року відбувся четвертий навчальний вебінар для представників ЗМІ в рамках проєкту німецької урядової компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Тема вебінару: “Просто про складне: як впровадження Європейських Директив про енергоефективність впливатиме на добробут громадян України”.

Під час заходу учасники ознайомились із станом освіти та системою кваліфікацій у сфері енергоефективності в Україні, гармонізацією законодавства України в сфері енергоефективності з Директивами ЄС, успішними проєктами Енерго-Інноваційних Хабів та методами залучення рекламодавців то теми енергоефективності.


На навчальному вебінарі виступив експерт проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» GIZ GmbH Дмитро Марусич, який звернув увагу на Директиви ЄС, пов’язані з енергоефективністю та міжнародні стандарти для визначення загальних методологій та параметрів. Зокрема, пан Дмитро зазначив: “Директиви в понятті Євросоюзу не є стовідсотково обов’язковими для впровадження. Це є певні рамкові пропозиції країнам ЄС, які вони можуть дотримуватись при формуванні свого власного національного законодавства. Кожна країна має обрати найкращий для себе підхід, щоб створити ринок для енергоефективних продуктів та енергоефективних послуг, сприяти безпеці енергопостачання, скороченню викидів парникових газів, пом'якшенню наслідків змін клімату.


Координаторка проєкту «Навчальна програма з енергоефективності для представників ЗМІ» Жанна Пацьора зазначила: “Наразі тема енергоефективності – набула критичного значення для кожного громадянина України і для держави в цілому. І важливим кроком для встановлення загальних рамок щодо заохочення впровадження енергоефективних заходів – є гармонізація законодавства України в сфері енергоефективності з Директивами ЄС.”

Пані Жанна представила компонент «Професійні кваліфікації у сфері енергоефективності». “Компонент “Професійні кваліфікації” працює в напрямку розбудови потенціалу українських вищих навчальних закладів та закладів професійної освіти з тим, щоб вони підготували фахівців з компетентностями, які затребувані на ринку енергоефективного будівництва в Україні”, - наголосила пані Жанна.


“В рамках компоненту створено п’ять навчальних курсів. Усі курси є компетентнісно-орієнтованими і створювалися у співпраці з європейськими та українськими експертами та представниками будівельних компаній та виробників енергоефективних будівельних матеріалів та обладнання, - зазначила пані Жанна, - наразі ми впроваджуємо курси для закладів професійно-технічної освіти і вже невдовзі як студенти, так і фахівці зможуть опанувати нові компетентності і професійно виконувати роботи з термомодернізації будівель.”


Координаторка Енерго-Інноваційного Хабу Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова, Вікторія Гранкіна, виступила з доповіддю про впровадження енергоменеджменту в закладах вищої освіти та зазначила провідну роль енерго-інноваційних Хабів у формуванні компетенцій для «зеленого переходу». Пані Вікторія наголосила на реалізації масштабного проєкту термомодернізації Харківського національного університету: “Наш Університет став переможцем ІІ етапу Проєкту «Вища освіта України», який реалізується за підтримки Європейського інвестиційного банку та Північної екологічної фінансової корпорації. Метою реалізації Проєкту є масштабна термомодернізація будівель та інженерних систем Університету.”

Під час доповіді пані Вікторія презентувала мобільний додаток «ЕнерGo», розроблений за підтримки Харківської міської ради спільно із компанією «CHI Software». “Додаток «ЕнерGo» дозволяє проводити експрес-розрахунки класу енергоефективності житлових та громадських будівель. Всього за декілька хвилин власник будинку, управитель ОСББ чи енергоменеджер отримує інформацію, наскільки ефективно споживає енергію його будівля” — зазначила пані Вікторія.

Викладачі Дніпровського національного університету ім.О.Гончара, факультету систем та засобів масової комунікації, кафедри реклами та зв’язків із громадськістю, Сухенко Інна та Лященко Анжела презентували навчальний модуль «Енергетичні комунікації: комунікація та ПР в енергетичній сфері»

Пані Інна дала практичні поради учасникам вебінару, як можна користуватися набутими знаннями та навичками, а саме: “розробляти інформаційно-комунікаційну складову промоційної стратегії організації у сфері енергетики, керувати інформаційними та промоційними кампаніями енергетичної сфери, надавати консультаційні послуги зі стратегічних комунікацій у сфері енергетичної культури, енергоефективності, енергобезпеки, знаходити оптимальні підходи до прийняття рішень щодо інформаційно-комунікаційних інструментів реалізації Кіотського протоколу, «Європейського зеленого курсу» та «Порядку денного ООН до 2030 року» з метою імплементації цілей сталого розвитку в енергетичній сфері,” - підкреслила пані Інна.

Пані Анжела підсумувала: “Знання основ комунікаційних та промоційних інструментів стратегій розвитку у енергетичній сфері обумовлює імплементацію сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у сфері енергетики, уможливлює підвищення енергетичної культури, енергетичної безпеки та посилює ефективність співробітництва у енергетичній сфері у контексті формування суспільства сталого розвитку.


Координаторка проєкту «Навчальні програми з енергоефективності для представників ЗМІ», директор ТОВ «МедіаПрайсЦентр» Жанна Пацьора поділилась досвідом поєднання популяризації теми енергоефективності з фінансовими надходженнями у видавництво. “Сподіваюсь, що ми зробили перший крок для знайомство з великою темою – темою Енергоефективності та важливою роботою Проєкту «Просування енергоефективності та імплементація Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що впроваджується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH за дорученням уряду Німеччини”, - зазначила Пані Жанна.

Жанна Пацьора нагадала учасникам вебінару про умови конкурсу на найкращу публікацію на тему енергоефективність та визначила термін подачі конкурсних матеріалів.



Довідка:


Проєкт «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» виконується німецькою урядовою компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH». Мета проєкту: сприяння імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні, зниження енергоспоживання на муніципальному рівні та створення сучасних можливостей для отримання кваліфікації у сфері енергозбереження. Проєкт фінансує уряд Німеччини.
Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH підтримує Уряд Німеччини в досягненні цілей у сфері міжнародного співробітництва заради сталого розвитку. Пріоритетними напрямами співпраці Німеччини з Україною є: ефективне державне врядування, енергоефективність і захист клімату, сталий економічний розвиток. Співпраця з Німеччиною також охоплює подолання кризової ситуації на сході країни. При цьому особлива увага приділяється підтримці українських громад, що прийняли внутрішньо переміщених осіб.


Немає коментарів: