середу, 11 серпня 2021 р.

Обмеження прав журналістів в ОДА й облраді оскаржили в Одесі в суді




Громадський центр правосуддя, заснований Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України", разом з виданням ІзбірКом виграв у судовому порядку справу про захист прав журналістів та проти обмеження їх доступу до приміщення Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради.
Одеський окружний адміністративний суд визнав незаконними обмеження, що містяться у вимозі Правил пропускного режиму до будівлі, де знаходяться ОДА і облрада.

«Оскаржуване рішення встановлювало обмеження для журналістів, які не ґрунтуються на законі. Жодним законом не передбачений обов‘язковий супровід журналістів представниками пресслужби як умова для входу журналіста у приміщення. Крім того, відповідачі ніяк не обґрунтували необхідність встановлення такого додаткового обмеження. На практиці таке правило може створювати такі ситуації, коли представника пресслужби не буде на робочому місці, або він/вона буде зайнятий іншим завданням, або до приміщення прийдуть одразу декілька журналістів, а представник пресслужби тільки один, або представник пресслужби елементарно не захоче супроводжувати журналіста, зважаючи, що такий обов'язок в його інструкції не прописаний. Відповідно, таке рішення є свавільним і суд правильно його скасував», - прокоментувала правова радниця Громадський центр правосуддя, який надавав юридичний супровід, Yuliia Lisova.

«Незважаючи на те, що судом прийнято рішення щодо забезпечення доступу журналістів до конкретної будівлі Одеської ОДА/облради, його вплив значно ширший і торкається також інших регіонів України. З одного боку, це пересторога для інших органів державної влади та місцевого самоврядування не обмежувати професійні права журналістів та бути більш відкритими. З іншого боку, це гарний мотиватор для журналістів та громадських активістів, як через правові інструменти можна захищати право на інформацію. Якщо це рішення суду буде оскаржено, Громадський центр правосуддя буде і надалі надавати «Ізбіркому» правовий супровід у цій справі. Але навіть вже зараз можна говорити, що в ході цієї справи сформована певна важлива юридична практика, яка, безперечно, сприятиме більш ефективному захисту прав журналістів», - вважає Igor Brynosh, координатор Громадського центру правосуддя.

«Журналісти - це очі та вуха суспільства, і наш доступ до публічної інформації, органів влади та публічних заходів визначено законом. Дуже шкода, що треба витрачати час, щоб довести цю аксіому. Однак ми змушені боротися за свої права. Але ми праві – тому переможемо!» - переконаний Валерій Болган, головний редактор видання ІзбірКом.

Більше читайте тут: http://cvu.od.ua/.../gromadski-diyachi-z-odesi-vigrali.../

І ніколи не здавайтеся та захищайте свої права. А ми вам допоможемо


Немає коментарів: