неділю, 22 серпня 2021 р.

Урочиста церемонія Закриття 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю

Фільм Чаплін й через 100 років дивиться чудово, особливо під зірковим небом


21 серпня вперше в історії Одеського міжнародного кінофестивалю урочиста церемонія закриття відбулась просто неба на Потьомкінських сходах. За результатами глядацького голосування головний приз Одеського міжнародного кінофестивалю – Ґран-Прі – отримав фільм Катерини Горностай “Стоп-Земля”.

Церемонію Закриття 12-го ОМКФ провели журналістка Яніна Соколова та телеведучий Олег Панюта. Урочистості розпочались з виступу гурту Bedroom Music і Одеського Симфонічного оркестру під керівництвом диригента Ігоря Шаврука.

Гостей церемонії привітав міністр культури Олександр Ткаченко.

“Я вдячний всім, хто вирішив все ж провести фестиваль цього року. Тому що в принципі для фестивального життя потрібна сталість, і не зважаючи на всі перестороги пандемії, те що фестиваль відбувається, те, що фокус цього року напередодні тридцятиріччя на українському кіно, це класно", - зазначив міністр.

Першими вручили нагороди 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю - дипломи ФІПРЕССІ: найкращим українським повнометражним фільмом стала стрічка Тараса Дроня “Із зав’язаними очима”, а найкращою українською короткометражною стрічкою - “Папині кросівки” Ольги Журби.

Журі Національного конкурсу Дар’я Жук, Елі Ґраппе, Жан-Шарль Леві, Оксана Черкашина та Звіад Елізіані обрали найкращий український короткометражний фільм, яким стала стрічка Ольги Журби “Папині кросівки”. Голова підкомітету у сфері кінематографу та реклами, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко зі сцени зазначив: “Хочу особливо привітати переможця у цій номінації, адже такі нагороди справді прокладають шлях у велике кіно”.

Володарем “Дюка” у номінації “Найкращий повнометражний фільм” стала стрічка Катерини Горностай “Стоп-Земля”. Нагороду вручили голова Державного агентства України з питань кіно Марина Кудерчук та голова Ради з державної підтримки кінематографії Артем Колюбаєв.

“Дуже символічно, що саме на національний конкурс на ОМКФ було зроблено ставку в цьому році. Ми бачимо, що українського кіно достатньо для показу на такому масштабному кінофестивалі”, - зазначила Марина Кудерчук.

“Радий, що майже всі фільми, показані на фестивалі, були зняті з державною підтримкою. Гуртуємося, знімаємо українське кіно, відбудовуємо українську збірну з кіно і перемагаємо разом”, - сказав Артем Колюбаєв.


Спеціальний диплом журі отримав фільм “Суперник” режисера Маркуса Ленца. Нагороду за найкращу акторську роботу вручили ансамблю акторів-підлітків з фільму “Стоп-Земля”. Статуеткою за “Найкращу режисерську роботу” нагородили Нікона Романченка за стрічку “Leopolis Night”. Головні арбітри 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю – глядачі – обрали найкращим фільмом Національної конкурсної програми стрічку “Стоп-Земля”, яка отримала Ґран-Прі “Золотий Дюк”.

“Показ, який був в Одесі, те сприйняття глядацьке, яке ми відчули і та любов, яка була потужним променем від глядачів на всіх учасників процесу - це було неймовірно і це неповторний досвід”, - подякувала режисерка “Стоп-Земля” Катерина Горностай.

Знаменитого британського режисера Террі Ґілліама, який став спеціальним гостем 12-го ОМКФ, нагородили почесним “Золотим Дюком” за внесок у кіномистецтво. Нагороду режисерові вручала Президент ОМКФ, голова наглядової ради Української кіноакадемії Вікторія Тігіпко.

“Я зараз розгублений, стоячи на Потьомкінських сходах, оскільки “Панцерник “Потьомкін” - один з найважливіших фільмів в моєму житті. Для мене це має велике значення, як і те, що зараз я тут. Сергій Ейзенштейн - один з надзвичайних світових кінематографістів і я справді розгублений, перебуваючи тут, де було відзнято так багато неймовірних фільмів, де я надихаюся цим кінематографічним повітрям”, - зазначив Ґілліам.

Президент Одеського міжнародного кінофестивалю Вікторія Тігіпко подякувала команді та зазначила: “Вісім днів фестивалю пролетіли на шаленій швидкості. Цей фестиваль був 12-м, але став першим ОМКФ, у якому головною конкурсною програмою цього року став Національний конкурс. Ми показали 65 фільмів, зібрали найочікуваніші українські та міжнародні прем‘єри. Ми залишили незмінні атрибути нашого фестивалю — міжнародні програми “Фестиваль фестивалів” і “Гала- Прем‘єри”, в межах яких показали переможців та учасників Каннського, Берлінського, Венеційського та інших топ-кінофестивалів світу. Фестиваль відвідали понад 300 журналістів. У нас працювала команда з 200 волонтерів. Хочу подякувати нашій величезній команді! Ви просто шалені!. І, звісно, дякуємо нашим глядачам. Саме для вас ми привозимо на Одеський кінофестиваль найкраще кіно, щоб разом формувати нашу кінокультурну ДНК”.

Фільмом Закриття 12-го ОМКФ стала стрічка Чарлі Чапліна “Малюк”, якій цьогоріч виповнюється 100 років. Показ фільму відбувся одразу після урочистої церемонії закриття на Потьомкінських сходах у супроводі одеського симфонічного оркестру.

"Вже 12 років у нас є традиція, збиратися наживо на Потьомкінських сходах і дивитися гарне кіно. Навіть минулого року, коли Одеський кінофестиваль проходив онлайн, цю традицію ми не пропустили та дивилися тут кіно. Зараз ми святкуємо 30-річчя Незалежності України, і нам було дуже важливо показати вам, наскільки сильною стала українська кіноіндустрія. Наскільки якісне українське кіно ми можемо подивитися зараз”, - зазначила виконавча директорка ОМКФ Анна Мачух.

Нагадаємо, що максимальну достовірність і прозорість голосування забезпечував офіційний аудитор ОМКФ Kreston GCG. Генеральним спонсором церемонії Закриття виступив бренд ARARAT.


Немає коментарів: