неділю, 15 серпня 2021 р.

Урочисте Відкриття 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю




14 серпня в Одеському національному академічному театрі Опери та Балету пройшла урочиста церемонія Відкриття 12-го ОМКФ, ведучими якої стали Яніна Соколова та Максим Сікора.

До слова запросили голову Одеської обласної державної адміністрації Сергія Гриневецького, який привітав глядачів ОМКФ та зачитав привітання від Президента України Володимира Зеленського.

Під час церемонії відкриття гості вшанували хвилиною мовчання пам’ять відомого українського художника, директора Одеського художнього музею Олександра Ройтбурда, який пішов з життя 8 серпня.

З відкриттям 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю гостей привітала президент ОМКФ Вікторія Тігіпко.

“Особисто я і команда щиро раді, що змогли зробити це офлайн. Минулого року локдаун змусив нас швидко переорієнтуватися і оперативно впровадити нашу онлайн-платформу для перегляду кіно. Цього року наш фокус — національне кіно. Нам потрібно навчитися заробляти на унікальних можливостях, які є в Україні. Адже ми хочемо, щоб у нас знімали кіно. Щоб чітко працювали кешрібейти. І щоб такі серіали, як “Чорнобиль”, знімалися саме у нас, а не у сусідів. Зараз вкрай важливо переосмислити якість фільмів, які кіноіндустрія транслює глядачу. Ми чітко усвідомлюємо, що буде запит на фестивальне кіно для перегляду на широких екранах і на якісний мейнстрим — для домашнього перегляду. Саме це коригує тренди розвитку кіноіндустрії. Але незмінним залишається гіперзапит на креативність. Саме тому ми з вами сьогодні знаходимось тут — на 12-му Одеському міжнародному кінофестивалі”, - сказала Вікторія Тігіпко.

Почесну нагороду “Золотий Дюк” за внесок у кіномистецтво отримав режисер анімаційного кіно й учитель кількох генерацій українських аніматорів Євген Сивокінь, якого зала зустріла оваціями.

“Я дуже розчулений таким привітанням і зазначу, що сприймаю цю нагороду як відзнаку за роки, що знаходжусь в професії. Це показник того, що нам вдалось і пощастило зробити - нам пощастило зняти чудові фільми та виховати талановитих учнів. Я сподіваюсь, вони підхоплять цю традицію і понесуть її далі. Бажаю, щоб українська анімація розвивалася і наші учні отримували нагороди на різних фестивалях”, - зазначив Євген Сивокінь.

12-й Одеський міжнародний кінофестиваль приурочено до 30-річчя незалежності України з акцентом на національне кіно, тож єдиною конкурсною програмою фестивалю став Національний Конкурс. Загалом на участь у ньому було подано понад 250 фільмів, з яких понад 60 — повнометражні стрічки. Під час церемонії відкриття були оголошені стрічки, які будуть показані в межах конкурсної програми: 6 повнометражних і 8 короткометражних фільмів.

Також було оголошено склад журі 12-го ОМКФ. До складу Міжнародного журі увійшли режисерка Дар’я Жук (Білорусь), режисер Елі Ґраппе (Франція/Швейцарія), продюсер Жан-Шарль Леві (США), акторка Оксана Черкашина (Україна) та фестивальний менеджер Звіад Елізіані (Грузія). До складу журі Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI цього року увійшли кінокритик Божидар Манов (Болгарія), кінокритикиня Діана Мартіросян (Вірменія) та кінознавчиня Наталія Мусієнко (Україна).

На відкриття фестивалю також завітав спеціальний гість 12-го ОМКФ, актор і режисер Даніель Брюль. Сьогодні, 15 серпня, разом з продюсером Мальте Ґрунертом він представить свій режисерський дебют - трагікомедію “Поганий сусід”. Також на ОМКФ відбудеться творча зустріч із Даніелем Брюлем та Мальте Ґрунертом.

Завершив урочисту частину церемонії виступ гуртів Apache Crew та Показ Тріо.

Нагадаємо, що урочиста церемонія Закриття, Генеральним спонсором якої є ARARAT, відбудеться просто неба на Потьомкінських сходах 21 серпня. Під час неї ми дізнаємося імена всіх переможців 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю. Максимальну правдивість і прозорість голосування забезпечить Kreston GCG.

Фото з червоної доріжки відкриття 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю можна завантажити тут: https://bit.ly/2XkXmfw. А фото з церемонії відкриття — тут: https://bit.ly/3z2gqxn


Немає коментарів: