суботу, 24 квітня 2021 р.

Сусіди з заходу "роздивились" власних сепаратистів



І ось чергові добрі новини з Чехії. На цьому тижні чеська поліція, як повідомляє низка ЗМІ (див. тут), за участь в терористичному угрупуванні, за тероризм, фінансування і пропаганду тероризму затримала 5 осіб, причетних до ДНР/ЛНР та участь в боях на Сході України. В матеріалах справи фігурує і чеська юридична особа. У справі чеських терористів-бойовиків є і словацький слід.
Центральною фігурою серед затриманих є підполковник запасу чеських Збройних Сил Іван Кратохвіл (Ivan Kratochvíl - чеш., див. заглавне фото до статті), який нині очолював громадську організацію "Чехословацькі вояки запасу за мир". Іван Кратохвіл закінчив (за часів ЧССР - авт.) військову вищу технічну школу в Словаччині, в Ліптовському Мікулаші (Liptovský Mikuláš - словац.), яка нині є Академією Збройних Сил Словаччини (див. фото нижче), за фахом "спеціальна техніка протиповітряної оборони", а потім і Військову академія в Брно (Brno - чеш.), факультет управління обороною держави.
Очолювана ним організація відставних військових спробувала декілька разів у 2016-2017р. взяти участь у військово-патріотичному вихованні чеської молоді (звісно ж, за гроші держави - авт.), але була відсторонена, як тоді пояснили фахівці Міносвіти - за расистські, ксенофобські та екстремістські настрої. Тож, військовики Івана Кратохвіла, швидко знайшли собі інших спонсорів і керманичів. За даними словацького журналіста-розслідувача Томаша Форро (Tomáš Forró - словац.) зі словацького видання Denník N, який багаторазово був у відрядженнях на Донбасі, там саме організацію "Чехословацькі вояки запасу за мир" називають як осередок підготовки бойовиків, які брали участь у боях на боці ДНР/ЛНР. Існування так званого чеського батальону ДНР - не новина. Сам Іван Кратохвіл неодноразово був і в ДНР/ЛНР, і в окупованому Криму. Кінець-кінцем, один з членів його громадської спілки - колишній військовий Ерік Ешта (Erik Ešta - чеш.) був засуджений чеським судом до 3 років позбавлення волі за участь в боях на боці ДНР. Тепер настав час і поліцією був затриманий його "громадський пастор" Кратохвіл.
До речі, про пасторів. Серед осіб, затриманих за тероризм в Чехії, є і дійсний православний священник Пржемисл Іван Хадрава (Přemysl Ivan Hadrava - чеш.), з православного храму в селищі Літомержице (Litoměřice - словац.). Найбільш одіозною серед затриманих є 60-річна жінка Андреа Крулішова (Andrea Krulišová - чеш.), яка була начальницею штабу "Чехословацьких вояків запасу...". Ця дамочка не скупилася на інтерв'ю ЗМІ. Наприклад, в 2019-ому році вона "вєщала": "Всі інші, ліберали і вся п’ята колона, підуть до сраки... Якщо ми не вб’ємо їх, ми викинемо їх за межі країни так, як це зробили із судетськими німцями..." - це був її коментар для згаданого Denník N. Словацький журналіст Форро писав про неї: "Андреа готується до того, що велику війну вирішуватимуть не танкові дивізії та авіація, а невеликі групи добре навчених бійців на вулицях міст - у партизанській війні...". Вочевидь, зараз ця пані буде змушена пройти через етап підпільної боротьби "силки та тюрьми". Між іншим, треба сказати, що її колеги "по боротьбі" теж були активними пропагандистами на користь Росії і більшовістських ідей - які зараз, поряд з постулатами північнокорейської націоналістичної державної ідеології чучхе - набувають популярності в РФ. Іван Кратохвіл активно писав статті для дезинформаційного російського видання Sputnik, для сайту "Комуністичної партії Чехії та Моравії" та ін. В Facebook ця спілка залюбки дурманила молодь та людей, називаючі себе "батьками, які хочуть захищати дітей і власний дім" - правда, достеменно невідомо, який саме "власний дім" вони забули на Донбасі. Ще двоє затриманих осіб, за повідомленням поліції не є громадянами Чеської республіки і не проживають постійно в Чехії. Окремо поліція Чехії наголосила, що затримання "громадських активістів", які звинувачені у тероризмі, ніяк не має прямого зв'язку зі шпигунським скандалом навколо вибуху складу боєприпасів у Врбетицях (Vrbětice - чеш., див.тут). А за словами прокурора Мартіна Білого (Martin Bílý - чеш.) детективи запланували всі затримання заздалегідь, до того, як розпочався дипломатичний скандал. Ми віримо, безумовно, і чекаємо на нові випровадження та затримання проросійських терористів-пропагандистів та шпигунів РФ. Залишайтеся здоровими!))
Словаччина, першою з країн ЄС, на знак солідарності з Чехією та з урахуванням активності російських спецслужб виставила агентів РФ (див. тут).
О.Токмаков зі Словаччини. 


Немає коментарів: