четвер, 11 лютого 2021 р.

«Наука – це вона»: STEM is FEM, UN Women та UNICEF Ukraine запускають просвітницький арт-проєкт






До Міжнародного дня жінок та дівчат у науці, що відзначається по всьому світу 11 лютого, благодійний проєкт STEM is FEM анонсує запуск арт-проєкту «Наука – це вона». Проєкт є частиною кампанії UN Women «Рівність поколінь», що спрямована на представників різних генерацій і об’єднуватиме провідників змін з метою утвердження гендерної рівності для прийдешнього покоління та забезпечення лідерства жінок у сфері технологій та інновацій.

Головною метою проєкту SHE IS SCIENCE є сприяння визнанню внеску жінок-науковиць та створення нових рольових моделей для заохочення молодих жінок і дівчат до обрання СТЕМ спеціальностей та розбудови кар’єри в цій сфері. В рамках проєкту планується за допомогою сучасного мистецтва нівелювати стереотип про те, що наука – це ніби-то нудно, складно і «не для всіх», а також, що це «не жіноча» справа.

Проєкт презентуватиме історії видатних жінок-науковиць України через ілюстрації, створені командою визнаних митців на чолі з Сергієм Майдуковим. Виставка пропонуватиме увазі 12 зображень українських жінок-наковиць, що вирушать у подорож усіма регіонами України. Ілюстрації надихатимуть молодих жінок та дівчат віком до 21 року позмагатися у всенаціональному конкурсі есе, головним призом якого стане престижна стипендія на навчання. Початок конкурсу буде оголошено 15 лютого, та триватиме він до 14 березня 2021.

«Наука – так само, як і мистецтво, це захоплива, завжди актуальна та ґендерно нейтральна галузь. І жінки зробили величезний внесок до науки, якою ми знаємо її сьогодні. Проте незаслужено їх імена не відомі широкому загалу. Саме тому постаті українських науковиць стануть центральною темою обох заходів проєкту», – підкреслив ініціатор STEM is FEM, інвестор та IT-бізнесмен Сергій Токарєв.

«Світ потребує науки, а наука потребує жінок та дівчат. Під проводом жінок здійснюються революційні дослідження в сферах охорони здоров’я, розробки вакцин, ліків та іноваційних технологій; вони стоять на передовій боротьби з COVID-19 як науковиці, медичні працівниці і не тільки. Однак, гендерний розрив в науці і технологіях все ще стримує жінок. Настав час вимагати змін», - зазначила Еріка Квапілова, Представниця ООН Жінки в Україні.

«Гендерна рівність – це не лише про права жінок. Рівність дає кожній дівчинці та хлопчику, чоловіку та жінці можливість реалізувати свій потенціал. Зменшуючи нерівності, ми зміцнюємо економіку та будуємо світ, де виграє кожен, незалежно віку чи статі», – зауважила Лотта Сильвандер, Представниця ЮНІСЕФ в Україні.

Разом із партнерами проєкту – TRUMAN Agency, інноваційним парком Unit City, юридичною фірмою Asters, арт-порталом Spline Art, онлайн-виданням The Page та медіагрупою StarLightMedia, STEM is FEM вірить – мистецтво здатне подолати шкідливі стереотипи та популяризувати науку серед молоді будь-якої статі!



Немає коментарів: