середу, 24 лютого 2021 р.

Намір помститися батьку ледь не обернувся для хлопця в’язницею. Допомогла процедура відновного правосуддя




Герой цієї історії проживає в невеликому селищі на Одещині. Ще з дитинства Андрій мріяв бути далекобійником, щоб мати змогу подорожувати за кордоном та матеріально забезпечувати себе. Хлопець добре навчається, має багато друзів та ніколи не мав проблем із законом. Він навіть подумати не міг, що необдуманий вчинок може вартувати йому свободи.

В підлітковому віці досить важко стримувати емоції гніву та образи, і здавалося б, звичайний сімейний конфлікт уже може стати причиною для помсти. Саме така ситуація сталась з Андрієм. Хлопець вирішив помститись батьку та викрав його мотоцикл.



Відповідно до законодавства такі дії кваліфікуються за ч. 1 ст. 289 Кримінального кодексу України (незаконне заволодіння транспортним засобом). Максимальне покарання за цей злочин передбачає позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років. Хлопець завдав батькові матеріальної шкоди на 9 тис. грн. та ледь не загримів за грати.

Батько Андрія звернувся в поліцію з заявою про вчинений злочин. Про те, що це скоїв його син, він не знав, а той в свою чергу мовчав та боявся зізнатися у вчиненому.

Під час досудового розслідування прокурор запропонував Андрію взяти участь у пілотному проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», що реалізується на базі системи безоплатної правової допомоги.

Регіональний центр з надання БВПД в Одеській області ухвалив рішення про застосування Програми та призначив для проведення медіації адвоката Тетяну Сокол.

У судовому засіданні захисник звернувся з клопотанням про звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності. Потерпілий, своєю чергою, також не заперечував проти задоволення такого клопотання.

Хлопець вину у вчинені злочину визнав повністю, підтвердив фактичні обставини справи та те, що дійсно викотив з подвір’я мотоцикл і заховав його у приятеля. Андрій пояснив, що наміру викрадати транспорт не мав, а лише хотів помститися батьку через конфлікти у сім’ї. Про те, що законодавство трактує такі дії як злочин – не знав, адже думав, що якщо мотоцикл належить батьку, то ніякої відповідальності не буде. Наразі хлопець визнає, що йому дуже соромно за скоєне.

Програма відновлення пройшла успішно. Ухвалою суду неповнолітній був звільнений від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження закрито.

Ця ситуація дала можливість переосмислити свою поведінку не тільки неповнолітньому Андрію, але і його батькові. Стосунки в сім’ї налагодились, син з батьком порозумілись між собою. Усвідомлення того, що своїм вчинком Андрій міг позбавити себе здійснення найзаповітнішої мрії, повністю “відбило” у хлопця бажання вчиняти необдумані вчинки.



Немає коментарів: