четвер, 22 жовтня 2020 р.

Сільські бібліотеки на Миколаївщині отримали комп'ютери в рамках проєкту Мінцифри Дія.Цифрова освіта



Цифровізація бібліотек триває.

В бібліотеку села за околицею Миколаєва завітав цілий загін держслужбовців, щоб передати вживані ПК. Серед них - заступник міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан, генеральний директор Директорату з питань внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента України Вероніка Селега, голова правління Асоціації розвитку туризму Фазіль Аскеров, представник благодійного фонду Favorit Foundation Дмитро Топорков, директорка Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки, член президії УБА Вікторія Агаркова, завідуюча Вітовської централізованої бібліотечної системи Тетяна Остафійчук, завідувач Капустинської сільської бібліотеки Світлана Інтанкіна.
Захід як для карантину сумнівний, але комп'ютери не завадять, але як з швидкістю інтернету ми обов'язково запитаємо місцевих.   
Міністерство цифрової трансформації завдяки проєкту "Дія.Цифрова освіта" отримало можливість комп’ютеризувати міста та села і передати комп‘ютерну техніку сільським бібліотекам Миколаївщини.
Згодом у рамках проєкту комп’ютери будуть передаватися бібліотекам у Закарпатській і Львівській областях.

На реалізацію проєкту не витрачені кошти державного бюджету. Це стало можливим завдяки передачі техніки партнерами — Favorit Foundation.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що забезпечення бібліотек технікою — це реальний крок до масштабного перетворення бібліотек по всій країні на сучасні хаби цифрової освіти, які стануть популярною і корисною локацією для місцевих мешканців. «Ми заручилися підтримкою партнерів для впровадження проєкту в національному масштабі. В тому числі завдяки цій ініціативі, мільйони українців безкоштовно навчатимуться цифрової грамотності», — наголосила Валерія Іонан.

Генеральний директор директорату внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента Вероніка Селега: «Ми живемо в час великих змін та нових викликів, коли вже немає можливості не знайомитися ближче зі світом цифрових технологій, навіть, якщо це складно і потребує зусиль. Наявність комп'ютерів у такому публічному просторі як бібліотека — це база для простого доступу до нових навиків і знань, безкоштовна можливість опанувати програму для навчання, роботи і розваг. Великою помилкою є уявлення про те, що комп'ютер є у кожному домі. Це зовсім не так. Особливо, якщо ми говоримо про села. Навіть, якщо комп'ютер і є, далеко не завжди є умови для роботи та концентрації уваги. Бібліотека — ідеальне місце для саморозвитку, в якій сфері ми б не хотіли стати краще. І так в усьому світі».

Виконувач функції голови Миколаївської ОДА Тетяна Стахевич: «Бібліотеки, отримуючи комп‘ютерну техніку в рамках проєкту Міністерства цифрової трансформації «Дія.Цифрова освіта», зможуть вийти на новий рівень своєї роботи. Це нові послуги, нові можливості для громади! Нова якість і швидкість. І головне - бібліотеки є саме тими закладами, де люди можуть реалізувати свою потребу в цифровій освіті безкоштовно».

Маріанна Ковеня, куратор проектів БФ Favorit Foundation, заявила: «Сьогодні розвиток цифрового середовища та глобальної мережі охоплює практично всі сфери життя. Наш фонд підтримав проєкт з цифровізації бібліотек, адже саме тут люди можуть реалізувати свою потребу в цифровій освіті. Сподіваємось, що наші подарунки допоможуть мешканцям Миколаївщини отримати сучасний доступ до знань, а бібліотекам оцифрувати фонди та завжди залишатися актуальними для читача».

«Цей проєкт є гарним прикладом, як взаємодія бізнесу, влади, громадянського суспільства і самих бібліотек має дієвий результат. Бажаю всім нам, щоб комп'ютери, які сьогодні передано до бібліотек ОТГ та сільських бібліотек, стали початком великих змін для кожної із цих бібліотек. Щоб спонукали і бібліотекарів, і місцеву владу розвивати свої бібліотеки і спроможності своїх громад, — підкреслила Президент ГО «ВГО Українська бібліотечна асоціація» Оксана Бруй.

Також завдяки проєкту Дія.Цифрова освіта 5000 комп’ютерів передадуть бібліотекам. До Миколаївської області всього повинно надійти 636 одиниць техніки, 470 з яких вже отримано.

 



Немає коментарів: