пʼятницю, 25 вересня 2020 р.

Верховна Рада України планує проводити щорічні парламентські слухання щодо виконання Цілей сталого розвитку



У Верховній Раді України сьогодні відбулась дискусія на високому рівні за участі представниць/ків Програми розвитку ООН, Європейського Союзу та Міжпарламентського союзу щодо шляхів активізації співпраці з урядом щодо досягнення Цілей сталого розвитку.


Виступаючи перед відкриттям пленарних обговорень, Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева відзначила прогрес, досягнутий Україною після прийняття Цілей сталого розвитку п’ять років тому, але також зазначила, що пандемія COVID-19 погіршила загальну ситуацію у світі – особливо для найбільш вразливих верств населення. За її словами, Цілі сталого розвитку здатні надати відповідь на виклики, що пов’язані з пандемією та посилити механізми, аби запобігти іншим кризам.


«Світ, повністю сформований та інформований Цілями сталого розвитку, був би набагато менш вразливим до пандемії, яку ми переживаємо сьогодні", – сказала пані Ґерчева. «Якщо ми зробили висновки з цієї кризи, то всі країни мали би подвоїти свої зусилля, щоб забезпечити прогрес за усіма 17 ЦСР».


Штефан Шльойнінг, Керівник програм співробітництва в Представництві ЄС в Україні, підтвердив, що ЄС у своїй політиці Східного партнерства та в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС підтримує впровадження Цілей сталого розвитку Україною.

«Ми продовжуватимемо нашу спільну роботу над впровадженням ЦСР у тісному партнерстві», – сказав Штефан Шльойнінг. «Ми зосередимо свою увагу на побудові сталих та інтегрованих економік, виконання «зеленої угоди». Також ми фокусуватимемо свою увагу на покращенні стійкості навколишнього середовища та клімату, цифрових трансформаціях і справедливих та інклюзивних умовах у суспільстві».


У дискусії взяли участь Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Ольга Стефанішина, Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Олег Немчинов, Міністр Кабінету Міністрів України, представники міністерств та парламентських комітетів.


І пан Стефанчук, і пані Стефанішина наголосили, що і парламент, і Уряд хочуть, щоб Порядок денний у сфері сталого розвитку до 2030 року був реалізований в Україні найбільш ефективно. «Ми дуже серйозно ставимося до Цілей сталого розвитку в Україні, – сказав Руслан Стефанчук. – Президент підписав указ рівно рік тому про інтеграцію ЦСР у всі сфери національної політики, і ми робимо це».


Під час обговорення міжнародна парламентська експертка та консультантка проєкту ЄС-ПРООН з парламентської реформи Джулія Койтген представила результати дослідження щодо впровадження ЦСР національними парламентами ЄС, додавши, що Україна може перейняти найкращі практики своїх сусідів. За її словами, сучасні тенденції впровадження ЦСР у Європі включаю такі приклади, коли національні парламенти беруть активну участь у виконанні різних функцій, таких як підвищення обізнаності та інтеграція ЦСР у законодавчий процес або в процес парламентського контролю.


Пані Койтген запропонувала парламенту України розглянути можливість створення нового комітету з реалізації Цілей сталого розвитку.


У відповідь пан Стефанчук повідомив, що відповідно до регламенту Верховна Рада може створювати комітети лише на початку скликання, але запропонував парламенту призначити один комітет, який відповідає за координацію впровадження ЦСР, а інші комітети можуть підготувати робочі плани щодо реалізації тих Цілей, які мають відношення до сфер їх діяльності.


Перший заступник спікера рекомендував Комітету ВРУ з питань економічного розвитку координувати діяльність із впровадження ЦСР у парламенті та розпочати підготовку парламентських слухань щодо Цілей сталого розвитку, які будуть проводитися щороку.


Александра Благоєвіч, керівниця Програми міжнародного розвитку Міжпарламентського союзу представила методологію проведення самооцінки парламенту у досягненні Цілей сталого розвитку, і Перший заступник спікера висловив зацікавленість у застосуванні цього інструменту у Верховній Раді України.


Завершуючи обговорення, Руслан Стефанчук подякував Представництву Європейського Союзу в Україні та ПРООН за партнерство та підтримку у зміцненні потенціалу Верховної Ради України. Перший заступник спікера заявив, що парламент перетворить сьогоднішню дискусію на конкретні дії, які допоможуть Україні забезпечити справедливий соціальний розвиток, стійке економічне зростання та зайнятість, ефективне управління, екологічний баланс та підвищену стійкість.


Запити ЗМІ: Микола Ябченко, проєкт ЄС-ПРООН з парламентської реформи, mykola.yabchenko@undp.org



Немає коментарів: